Moldova a preluat pentru prima dată președinția NALAS. Mesajul Maiei Sandu la deschiderea reuniunii anuale
Full Article 3 minutes read

Moldova a preluat pentru prima dată președinția NALAS. Mesajul Maiei Sandu la deschiderea reuniunii anuale

Președinta țării Maia Sandu a participat pe 13 aprilie la deschiderea Reuniunii anuale a Adunării Generale a Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-Est (NALAS). În acest an, țara noastră a preluat pentru prima dată președinția NALAS.

Șefa statului a atras atenția că, în această regiune, oamenii se confruntă de cele mai multe ori cu aceleași provocări, însă au și aspirații comune, și anume apropierea de familia europeană a națiunilor și crearea unor condiții de viață europene pentru cetățeni.

„Scopul nostru comun este să construim comunități puternice și prospere, unde oamenii au oportunități de angajare, acces la apă, canalizare, servicii de sănătate și educație. Din țara noastră pleacă prea mulți cetățeni în căutarea unei vieți mai bune. Ne dorim ca oamenii să rămână în țară, iar cei care au plecat să se întoarcă. Știm că pentru a atinge un asemenea obiectiv trebuie să construim Europa acasă. Visul nostru este să creăm sate și orașe europene aici, în Moldova”, a menționat Sandu.

Președinta țării a precizat că, pentru a atinge acest scop, trebuie asigurat acces echitabil la finanțare publică pentru toate comunitățile, lucru care încă lipsește în Moldova din cauza deciziilor politice uneori iresponsabile. Totodată, Maia Sandu consideră că este esențială descentralizarea fiscală.

„Majoritatea comunităților au bugete anuale care constituie mai puțin de 10% din costurile unui proiect de alimentare cu apă. Astfel, comunitatea locală trebuie să aștepte cel puțin 10 ani pentru a asigura alimentarea cu apă a locuitorilor. Programul „Satul European” la care lucrăm constituie o inițiativă de a combina diverse fonduri și de a simplifica regulile de finanțare, așa încât să crească echitatea și accesul comunităților la finanțare pentru proiecte de dezvoltare locală. De asemenea, ne dorim ca acest fond să sprijine deschiderea afacerilor la nivel local”, a mai spus șefa statului.

Aceasta a precizat că, din cauza crizei pandemice, programul a fost amânat, însă speră că va fi lansat în curând, împreună cu programul de recuperare economică a țării.

NALAS este o rețea de asociații ale autorităților locale din sud-estul Europei. Rețeaua reunește 14 asociații care în care intră 9000 de autorități locale. NALAS promovează procesul de descentralizare în cooperare cu administraţia centrală şi organizaţiile internaţionale, considerând că autonomia locală este un atribut cheie al procesului de tranziţie ce afectează ţările din sud-estul Europei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: