Moldova a transmis prima parte a chestionarului de aderare la UE: „Nu ne oprim aici, a venit alt chestionar”
Full Article 3 minutes read

Moldova a transmis prima parte a chestionarului de aderare la UE: „Nu ne oprim aici, a venit alt chestionar”

Autoritățile Republicii Moldova, pe 22 aprilie, au transmis chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost oferit de premierul Natalia Gavrilița ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks. 

Președinta Maia Sandu a declarat că 11 zile s-a lucrat la prima parte a chestionarului, iar între timp a ajuns și cea de-a doua parte a formularului.

„M-am bucurat să aud astăzi din partea Guvernului știrea că suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar pe care l-am primit de la Comisia Europeană, acum 11 zile. Nu ne oprim aici, pentru că între timp a venit alt chestionar mai voluminos, la care va trebui de răspuns”, a declarat Maia Sandu.

Premierul Natalia Gavrilița a spus despre ce a fost prima parte a chestionarului.

„Este un document care arată punctul de unde pornim. În acest chestionar vorbim despre legislația Republicii Moldova, modul în care sunt organizate instituțiile, care sunt prevederile ce țin de drepturile omului, care este situația economică, cât de departe am ajuns în armonizarea unor anumite prevederi juridice, legale”, a declarat premierul.

„La acest chestionar a lucrat foarte multă lume, s-a lucrat peste program. Au fost funcționari, traducători, persoane din societatea civilă. Au lucrat și nopțile pentru ca să putem da cetățenilor o știre pozitivă înainte de sfintele sărbători de Paște”, a adăugat Gavrilița.

Prim-ministra a menționat că partea a doua a chestionarului va fi completată până la mijlocul lunii mai

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, s-a referit la cele 11 zile, timp în care autoritățile au completat chestionarul.

„Această viteză demonstrează foarte clar determinarea președintei, a Guvernului dar și a întregului popor moldovenesc că fac tot posibilul pentru a aduce cât mai aproape țara dumneavoastră de familia europeană”, a spus oficialul.

Prin urmare, ambasadorul s-a referit la pașii următori cu privire la prima parte a chestionarului.

„Răspunsurile oferite de Guvernul Moldovei vor fi transmise colegilor mei din oficiul central pentru a contribui la analiza Comisiei și formularea avizului privind cererea de aderare a Republicii Moldova”, a conchis diplomatul.

Amintim că președinta Maia Sandu a anunțat, pe 3 martie, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în fața presei de către șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

Pe 11 aprilie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu anunța că țara noastră a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Lista de întrebări a fost înmânată oficialului moldovean de comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: