Moldova, condamnată din nou la CtEDO. Omul de afaceri Valentin Eșanu va primi compensații după ce a fost ținut doi ani în arest
Full Article 3 minutes read

Moldova, condamnată din nou la CtEDO. Omul de afaceri Valentin Eșanu va primi compensații după ce a fost ținut doi ani în arest

Omul de afaceri Valentin Eșanu anunță că a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Cea din urmă, spune Eșanu, a hotărât că i-a fost încălcat dreptul la o justiție corectă.

„Astăzi am obținut câștig de cauză la CEDO, care a hotărât că mi-a fost încălcat dreptul la o justiție corectă. Și din nou a fost condamnată Republica Moldova, pentru abuzurile din justiție, din cauza cărora eu personal am stat încarcerat 2 ani de zile pe nedrept, abuzuri de pe urma cărora au avut de suferit și suferă în continuare oameni cinstiți. E regretabil”, comunică Eșanu.

El mai spune că va reveni cu detalii la acest subiect în zilele următoare, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit hotărârii, statul trebuie să-i achite lui Eșanu, în termen de trei luni, 3900 EUR ca prejudiciu moral și 2464 EUR cu titlu de costuri și cheltuieli.

Amintim că pe 31 ianuarie, CtEDO a emis o hotărâre și în cauza fostului premier Vlad Filat, intentată împotriva statului Republica Moldova. CtEDO a constatat violarea Articolului 6 § 1 din Convenție, dreptul la un proces echitabil. Filat spune că a așteptat acest moment 7 ani și 4 luni. „Dacă ar fi fost acel proces public nu reușeau să mă condamne”, a comunicat fostul premier.

***

După doi ani de arest preventiv, învinuit de evaziune fiscală, omul de afaceri Valentin Eșanu a fost eliberat sub control judiciar pe 28 iunie 2019. Eșanu declara că dosarele penale intentate pe numele său au fost inițiate la comanda fostului deputat al Partidului Democrat din Moldova Andrian Candu, care l-ar fi deposedat de afacere.

Potrivit soției lui Eșanu, Victoria Eșanu, problemele s-au agravat în anul 2013, atunci când în compania soțului ei, care colectase resturi de fier vechi, s-a desfășurat un control fiscal. Verificările se efectuau foarte des una după alta: „Când am realizat că avem de-a face cu o încercare de a ne deposeda afacerea, soțul a organizat proteste”.

Este vorba despre protestele care au avut loc la începutul anului 2014 în fața Parlamentului și au fost organizate de către Eșanu și mai mulți angajați ai companiei sale. Ei au cerut eliminarea monopolului întreprinderii de stat Metalferos asupra exportului de metale feroase și neferoase.

Trei luni mai târziu a fost deschis un caz penal în temeiul articolului privind spălarea banilor, a declarat Victoria, menționând că procurorii nu aveau documente care să dovedească vinovăția soțului ei și au plasat cazul de o parte.

Însă, în vara anului 2017, Eșanu a fost reținut. La acuzațiile de spălarea banilor s-au adăugat și acuzații de evaziune fiscală. Pe lângă Eșanu, directorii tehnici și comerciali ai companiei, un contabil și alți trei angajați au fost reținuți.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: