Remote Lands

Moldova, mai prezentă în Asia Centrală? Guvernul pregătește înființarea unei ambasade în Kazahstan (DOC)

Republica Moldova și-ar putea deschide ambasadă în Kazahstan, în 2025. Misiunea diplomatică ar urma să aibă cinci angajați, iar în primii trei ani de activitatea, pentru funcționalitatea acesteia, vor fi nevoie de 30,5 milioane de lei. Un proiect de lege care prevede aceste lucruri va fi examinat la ședința Cabinetului de miniștri din 28 august.

Proiectul de lege privind înființarea ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, printre motivele care determină înființarea ambasadei se numără cel de ordin politic. Kazahstan este cea mai mare țară Asia Centrală, iar deschiderea unei ambasade în acest stat ar asigura o prezență diplomatică mai extinsă în această regiune a lumii. De asemenea, o misiune diplomatică în Kazahstan va facilita stabilirea relațiilor, prin intermediul acestei țări, cu alte state din Asia Centrală.

Un alt motiv este potențialul colaborării în domeniul economic, comercial și investițional. Potrivit documentului, în 2023, Kazahstan a fost cea mai mare economie din Asia Centrală, PIB-ul acestuia fiind estimat la circa $260 miliarde, ceea ce este cu aproximativ 15% mai mult față de anul precedent. Totodată, anul trecut, țara a marcat o creștere economică de 3,2%, iar pentru 2024 – 2025 estimările sunt de 3,5 – 4%, anual.

Agențiile de rating atribuie țării un risc investițional moderat, concomitent cu posibilități scăzute de faliment. În acest context, deschiderea Ambasadei Republicii Moldova în Republica Kazahstan se consideră oportună din mai multe aspecte, însă în primul rând este argumentată din considerentul potențialului economic, comercial și investițional esențial al acestei țări. Kazahstanul reprezintă o piață mare de desfacere și un furnizor complex de materie primă și resurse energetice, cum ar fi petrolul, gazul natural, cărbunele, minereul de fier, magneziul, cromul, nichelul, zincul, uraniul și altele”, se arată în document.

Nota informativă prevede ca ambasada să aibă cinci angajați. Este vorba despre trei diplomați – ambasador, consilier și secretar I, precum și două persoane din personal tehnic-administrativ – contabil și administrator-șofer. Angajații vor fi însosiți de membrii familiilor lor.

Conform notei informative, în primii trei ani de activitate, pentru asigurarea funcționalității ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan vor fi nevoie de următoarele sume:

– 13 milioane de lei pentru anul 2025;
– 8,7 milioane de lei pentru anul 2026;
– 8,8 milioane de lei pentru anul 2027.

Cheltuielile vor fi acoperite din bugetul de stat.

***

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice pe 16 septembrie 1992. În prezent, pentru Kazahstan este acreditată prin cumul ambasada țării noastre de la Moscova. Kazahstan și-a deschis ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Iranul răspunde SUA: a atacat baze militare din Qatar. Emiratele își închid spațiul aerian

Iranul a lansat șase rachete în direcția bazelor militare ale Statelor Unite din Qatar, relatează publicația Axios, citând surse proprii. În același timp, martori oculari au declarat pentru Reuters că în capitala Doha se aud explozii, cauzate, cel mai probabil, de activarea sistemelor de apărare antiaeriană.

Atacul vine după atacul SUA asupra siturilor nucleare iraniene, iar autoritățile internaționale reacționează. Ministerul de Externe al Regatului Unit a emis un avertisment de călătorie, îndemnând cetățenii britanici să evite deplasările în Qatar și Emiratele Arabe Unite. Totodată, britanicii aflați deja în aceste state sunt îndemnați să rămână în locuri sigure și să urmeze instrucțiunile autorităților locale.

Potrivit postului american de televiziune Fox News, Emiratele Arabe Unite au închis spațiul aerian al țării, în așteptarea unor posibile atacuri ale Iranului asupra obiectivelor militare americane aflate pe teritoriul lor.

Qatarul a condamnat atacul Iranului și a declarat că își rezervă dreptul de a răspunde direct, în conformitate cu dreptul internațional, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Qatarului.

Totodată, ministerul a anunțat că atacul a fost respins cu succes de sistemele de apărare antiaeriană, nu există victime sau răniți, iar baza militară Al-Udeid, care a fost vizată, fusese evacuată preventiv.

Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, a comentat evenimentele din orientul mijlociu în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„R. Moldova este o țară iubitoare de pace. Noi mereu optăm pentru dreptul internațional, bazat pe cooperare. din păcate, conflictele în orient escaladează. Ne dorim ca totul să se finalizeze mai repede. Republica Moldova mereu va susține pacea”, a declarat ministrul Mihai Popșoi.

Cât despre poziția R. Moldova în raportul cu conflictul dintre Iran și Israel, ministrul a declarat că „R. moldova susține dreptul Israelului la autoapărare.

„Iranul nu ascunde asta. Poziția oficială a Iranului și scopurile țării sunt de a șterge Israelul de pe fața pământului. În același context, avem o poziție principială în privința nerăspândirea armelor nucleare. Obținerea de către Iran a armelor nucleare nu va aduce nimic bun nici pentru Israel, nici pentru regiune. Factorii internaționali trebuie să depună efort pentru a deține un control riguros asupra armelor nucleare. Asta noi și vede. Desigur, noi acum vedem asta într-o formă extremă. Ar fi fost de dorit să se găsească o formă democratică de soliționare a întrebării”, a subliniat ministrul.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Președintele Donald Trump a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: