Republica Moldova a devenit mai puțin coruptă în 2021, față de anul precedent. Cel puțin asta arată raportului anual privind corupția pe glob, întocmit anual de Transparency International. Raportul mai arată că cele mai slabe rezultate în UE le înregistrează Bulgaria, Ungaria și România. Germania bate pasul pe loc.
Europa de Vest și Uniunea Europeană rămân regiunea cea mai puțin coruptă de pe glob, potrivit raportului pe 2021 al Transparency International. Cu un scor de 66 dintr-un maxim posibil de 100 de puncte, regiunea se află totuși într-o perioadă de stagnare, în care se instaurează treptat o nouă normalitate – potrivit TI – una marcată de diminuarea măsurilor de transparență și responsabilitate. Aceste măsuri ar fi fost reduse parțial din cauza pandemiei, fără a fi însă deocamdată reinstaurate, ceea ce ar contribui la scăderea încrederii populației în factorii decizionali din fruntea societăților, notează Deutsche Welle.
Chiar și țările care conduc în clasamentul mondial privind corupția ar da semne de regres, pe fondul scandalurilor de corupție care au afectat mai multe state din UE în 2021. Potrivit Transparency, efectele pe termen lung ale politicilor anti-corupție inadecvate s-ar vedea deja clar în Ungaria, cu un scor CPI (Indicele Percepției Corupției) de 43 și Polonia (56), cu temeri privind Slovenia (57), care li s-ar putea alătura în curând.
Cele mai corupte țări în regiunea vest-europeană și UE sunt percepute a fi Bulgaria (42), Ungaria (43) și România, cu un scor CPI de 45. Cu acest punctaj, România ocupă locul 66 în clasamentul mondial al corupției, cu o treaptă mai sus decât în 2020.
Republica Moldova s-a clasat pe locul 105 din 180, cu un scor de 36 din 100. Țara noastră a urcat în 2021 două poziții în clasament față de anul 2020.
Cele mai puțin corupte state europene ar fi Danemarca (88), Finlanda, cu același scor, urmate de Norvegia și Suedia, cu 85 de puncte. Germania are 80 de puncte în clasamentul corupției mondiale al TI, ocupând locul 10. În fața Republicii Federale se mai află trei state europene: Luxemburg, cu 81 de puncte, Olanda, cu 82, și Elveția, cu 84. Marea Britanie se plasează imediat după Germania, cu 78 de puncte.
La polul opus, cele mai corupte țări, potrivit cercetării, sunt Somalia (13), Siria (13) și Sudanul de Sud (11).