Moldova, prima participare cu drepturi depline la reuniunea miniștrilor apărări din Europa de Sud-Est. Angajamentul lui Nosatîi

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a participat, în data de 6 noiembrie, la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul Procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), care s-a desfășura în orașul Tirana, Albania. Anatolie Nosatîi a reiterat angajamentul Republicii Moldova față de inițiativele SEDM de a contribui la pacea și stabilitatea regională și internațională. Aceasta a fost prima participare a Republicii Moldova la eveniment în calitate de membru cu drepturi depline.

Potrivit unui comunical al Ministerului Apărării, în cadrul reuniunii Procesului SEDM, Anatolie Nosatîi a ținut un discurs.

Războiul condus de Federația Rusă în Ucraina continuă să genereze efecte negative și provocări asupra securității regionale. Această situație reprezintă, în același timp, un semn că trebuie să ne consolidăm eforturile și să continuăm reformele inițiate pentru a proteja pacea, stabilitatea și securitatea globală. Platforma de sporire a rezilienței statelor membre ale SEDM și alte proiecte de acest gen sunt binevenite și necesită un angajament constant, cooperare și o viziune comună pentru un viitor pașnic și sigur. Reiterez angajamentul Republicii Moldova față de inițiativele SEDM de a contribui la pacea și stabilitatea regională și internațională, precum și la menținerea unor relații de bună vecinătate și cooperare în domeniul apărării între statele din Europa de Sud-Est”, a spus ministrul Nosatîi.

army.md

În marja reuniunii, Anatolie Nosatîi a avut o serie de întrevederi cu oficiali și omologi din statele partenere, printre care ministrul Apărării Naționale al României, Angel Tîlvăr.

Cei doi miniștri au abordat evoluțiile recente în situația de securitate în regiunea Mării Negre și importanța sprijinului oferit de România în sporirea rezilienței Republicii Moldova în fața provocărilor actuale.

De asemenea, părțile au făcut referire la angajamentul „ferm” al Republicii Moldova în contextul obiectivului strategic de integrare europeană, care va asigura dezvoltarea pe mai multe paliere a țării, dar și un mediu mai sigur, stabil și prosper pentru cetățeni.

Angel Tîlvăr a apreciat participarea Republicii Moldova, pentru prima dată ca membru cu drepturi depline, în cadrul SEDM, ceea ce constituie „un pas important în integrarea țării în cadrul structurilor de cooperare regională de securitate”.

army.md
army.md

La Tirana, ministrul Apărării a discutat și cu subsecretarul apărării al Republicii Italiene, Matteo Perego di Cremnago.

Principalele subiecte au vizat stadiul actual al cooperării bilaterale pe domeniul de apărare, cu accent pe aportul considerabil al părții italiene la asigurarea participării contingentelor Armatei Naționale la misiunile de menținere a păcii KFOR din Kosovo și UNIFIL din Liban.

De asemenea, oficialii au făcut referire la rolul partenerilor externi, printre care Italia, la promovarea la nivel internațional a inițiativelor de dezvoltare și reformelor democratice ale țării. Părțile au discutat și despre modalitățile în care Italia ar putea să ofere sprijin la consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova și sporirea rezilienței naționale la propaganda informațională actuală.

army.md

Precizăm că Republica Moldova a fost acceptată să participe la reuniunile Procesului SEDM în anul 2003, cu statut de observator și contribuitor credibil la menținerea stabilității și securității în lume, fiind capabilă să răspundă la provocările actuale la adresa păcii, securității și stabilității regionale și internaționale. La 22 noiembrie 2023, țara noastră a aderat la Procesul SEDM ca membru cu drepturi depline.

SEDM este o iniţiativă regională ce contribuie la consolidarea relațiilor de colaborare politico-militară și menținerea stabilității și securității în Europa de Sud-Est prin promovarea cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, precum și consolidarea capabilităților de apărare regională.

Începând cu anul 2023, președinția SEDM este exercitată de către România.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: