Moldova revine la gaze naturale de la „Gazprom”? Trei scenarii pentru sezonul de încălzire 2023-2024
Full Article 4 minutes read

Moldova revine la gaze naturale de la „Gazprom”? Trei scenarii pentru sezonul de încălzire 2023-2024

Guvernul a elaborat un plan de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024. Acesta prevede trei posibile scenarii de dezvoltare a relațiilor cu „Gazprom”. Unul dintre ele se axează pe o posibilă revenirea la achiziționarea gazelor naturale de la „Gazprom” pentru malul drept al Republicii Moldova.

Guvernul a aprobat un Plan de acțiuni de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 care ia în calcul trei posibile scenarii.

Scenariul nr.1 „Gazprom” va elimina restricțiile de furnizare a gazelor naturale. În acest caz Moldova va cumpăra tot volumul de gaze naturale necesar țării de la Gazprom”. Energia electrică va fi livrată în proporție de 70% la 30%. Probabil că Moldova va putea achiziționa 70% din necesarul de energie electrică de la MGRES, iar 30% din surse alternative. NM a solicitat un comentariu de la Ministerul Energiei cu privire la o posibilă revenire a Moldovei la cumpărarea gazelor naturale rusești, dar nu am primit deocamdată un răspuns.

Scenariul nr.2 „Gazprom” continuă să ne livreze gaze naturale în volum de 5,7 mil metri cubi pe zi. Acest scenariu are două sub scenarii. Conform primei variante, tot volumul de gaze de la „Gazprom” va fi livrat în partea stângă a Nistrului, la fel ca în prezent, inclusiv – la MGRES pentru producerea energiei electrice. În acest caz toată energia electrică necesară pentru Moldova Energocom o va cumpăra de la MGRES.

A doua variantă prevede că volumul de gaze livrat de „Gazprom” va fi distribuit proporțional de către Moldovagaz între cele două maluri ale Nistrului. În acest caz Moldova va cumpăra toată energia electrică necesară de peste hotare.

Scenariul nr. 3 „Gazprom”  va rezilia contractul semnat cu Moldovagaz. În acest caz, planul guvernului prevede măsuri drastice de economisire a gazelor naturale și trecerea la achiziționarea de gaze și energie electrică din surse alternative.

Moldova revine la gaze naturale de la „Gazprom”? Trei scenarii pentru sezonul de încălzire 2023-2024

Autorii documentului susțin că scenariile se bazează pe experiența crizei energetice anterioare, dar s-a ținut cont și de contextul geopolitic actual, privind războiul din Ucraina și politizarea comerțului cu resurse energetice de către Federația Rusă. Vulnerabilitatea principală în următorul sezon de încălzire se estimează, potrivit autorilor documentului,  a fi capacitatea limitată a consumatorilor din Moldova de a plăti prețuri mari pentru energie.

Planul mai include măsuri de reducere a consumului de gaze naturale, de consum rațional de resurse energetice, reconectarea clădirilor publice la sistemul centralizate de termoficare, funcționarea centralelor termice pe combustibili alternativi, utilizarea stocurilor de gaze create de SA Energocom până la începerea sezonului rece. Volumul țintă minim a acestor stocuri urmează să constituie către 1 octombrie 450 mil.m3 de gaze.

Recent Energocom a anunțat că a cumpărat 300 mil.m3 de gaze naturale pentru consum curent, dar și pentru crearea rezervelor. Prețul mediu de achiziție a gazului este de aproximativ 400 USD pentru o mie de metri cubi.

În luna august, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de „Gazprom”  Moldovei constituie 527,68 USD pentru o mie de metri cubi. Întregul volum de gaze al furnizorului din Rusia este livrat regiunii transnistrene – inclusiv pentru producerea energiei electrice la MGRES pentru consumatorii din dreapta Nistrului.

Proiectul Guvernului mai prevede înființarea unei Comisii guvernamentale care va coordona pregătirile pentru sezonul de încălzire 2023-2024. Aceasta va fi condusă de premierul Dorin Recean și ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Amintim că din octombrie 2022, „Gazprom” a redus furnizarea de gaze naturale către Moldova până la 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Este un volum cu 50% mai mic decât necesarul Moldovei în sezonul de încălzire. În decembrie 2022, autoritățile de la Chișinău au decis să livreze întregul volum de gaze rusești regiunii transnistrene în schimbul energiei electrice produse de Centrala Termoelectrică Moldovenească MGRES, situată în stânga Nistrului. În martie 2023, acest acord a fost prelungit până în luna septembrie a acestui an.

Moldova revine la gaze naturale de la „Gazprom”? Trei scenarii pentru sezonul de încălzire 2023-2024


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: