Moldova, România și Ucraina își unesc forțele pentru evacuarea cetățenilor din Fâșia Gaza
Full Article 3 minutes read

Moldova, România și Ucraina își unesc forțele pentru evacuarea cetățenilor din Fâșia Gaza

Republica Moldova, România și Ucraina își unesc forțele pentru evacuarea cetățenilor săi din Fâșia Gaza. Menționăm că Egiptul a deschis punctul de trecere Rafah pentru ajutoarele umanitare. În dimineața zilei de 19 octombrie, Chișinăul a declarat că deocamdată nu este clar dacă refugiații, inclusiv moldoveni, care așteaptă să fie evacuați, vor putea trece frontiera Rafah. Despre colaborarea echipelor diplomatice pentru a facilita evacuarea cetățenilor moldoveni, români și ucraineni din Fâșia Gaza au discutat la telefon miniștrii din cele 3 țări. 

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut o discuție telefonică cu ministra afacerilor externe a României Luminița Odobescu și ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmitri Kuleba. Cu mai multe detalii în acest sens au venit, pe 19 octombrie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău.

Se menționează că oficialii au discutat „despre colaborarea echipelor diplomatice pentru a facilita evacuarea cetățenilor noștri din Fâșia Gaza”.

Prin această colaborare, ne străduim să asigurăm evacuarea cât mai rapidă și sigură a cetățenilor noștri prin punctul de trecere Rafah, situat la granița cu Egiptul”, au declarat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

Suntem hotărâți să dezvoltăm și mai mult cooperarea noastră în cadrul acestui format trilateral, inclusiv prin proiecte de infrastructură comune, ceea ce a adus deja beneficii tangibile”, a spus Popescu, potrivit Ministerului.

***

Punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Egipt, este la momentul actual singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza.

Pe 18 august, președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a anunțat, în timpul vizitei în Israel, că președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi a acceptat să deschidă punctul de control Rafah pentru a trimite ajutor umanitar în Fâșia Gaza, devastată de război.

Contactat pe 19 octombrie pentru un comentariu, purtătorul de cuvânt al MAEIE Igor Zaharov a declarat că Cairo a dat undă verde doar trecerii convoaielor cu ajutoare umanitare. Potrivit lui, deocamdată nu este clar dacă refugiații, inclusiv moldoveni, care așteaptă să fie evacuați, vor putea trece frontiera Rafah.

***

Recent, ambasadorul Moldovei în Israel Alexandr Roitman declara că, oficial, în Israel se află circa 13 000 cetățeni moldoveni: 7000 în construcții și 5000 îngrijiri la domiciliu. În Fâșia Gaza se aflau oficial circa 100 de moldoveni.

De la începutul conflictului militar dintre Israel și gruparea Hamas din Fâșia Gaza, 1 204 cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors acasă prin intermediul curselor aeriene regulate, în timp ce 415 cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv.

Autoritățile de la Chișinău au instituit o Celulă de Criză pentru a analiza situația de securitate din Israel, condamnând public atacurile împotriva acestei țări. Pe 11 octombrie, MAEIE a anunțat că un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, și-a pierdut viața în Israel. Pe 18 octombrie, armata israeliană a publicat o actualizare potrivit căreia, în total, de la începutul conflictului militar, doi moldoveni și-ar fi pierdut viața în Israel. Diplomația de la Chișinău a precizat că documentează informația și că va veni cu precizări ulterior.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: