Egiptul deschide punctul de trecere Rafah pentru ajutoarele umanitar. MAEIE, despre moldovenii care așteaptă să fie evacuați
Full Article 2 minutes read

Egiptul deschide punctul de trecere Rafah pentru ajutoarele umanitar. MAEIE, despre moldovenii care așteaptă să fie evacuați

Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi a acceptat să deschidă punctul de control Rafah pentru a trimite ajutor umanitar în Fâșia Gaza, devastată de război. Anunțul a fost făcut de președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, pe 18 august, în timpul vizitei în Israel. Contactat pentru un comentariu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat că Cairo a dat undă verde doar trecerii convoaielor cu ajutoare umanitare. Potrivit lui, deocamdată nu este clar dacă refugiații, inclusiv moldoveni, care așteaptă să fie evacuați, vor putea trece frontiera Rafah.

„Acest lucru rămâne o necunoscută și pentru noi. Așteptăm decizia Egiptului și suntem optimiști că acest lucru se va întâmpla cât mai curând. La moment s-a agreat deschiderea punctului pentru convoaie cu ajutor umanitar și nu mai devreme de vineri dimineață”, a declarat Igor Zaharov pentru NM.

Amintim că, urmare a războiului pornit de gruparea Hamas împotriva Israelului, Ambasada Republicii Moldova din Tel-Aviv a anunțat anterior că a luat legătură cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare.

Diplomația de la Chișinău a anunțat că, odată cu deschiderea unui coridor de evacuare, funcționarul consular delegat în Egipt este pregătit să elibereze documentele necesare și să faciliteze călătoria cetățenilor Republicii Moldova.

„Autoritățile continuă să poarte negocieri constante și un dialog continuu cu partenerii internaționali pentru evacuarea moldovenilor aflați în Fâșia Gaza”, a anunțat MAEIE anterior.

De menționat că punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: