Republica Moldova accede la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de Parlament, în cadrul ședinței din 28 decembrie. Potrivit analizei impactului, publicată pe site-ul legislativului, „neaccederea R. Moldova la registrul daunelor va avea un impact major negativ asupra imaginii și politicii externe a țării”.
Potrivit notei informative a proiectului de lege, accederea Republicii Moldova la acest Acord subliniază o dată în plus importanța continuării sprijinirii Ucrainei, precum și solidaritatea manifestată de țara noastră în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.
„Proiectul prevede accederea la un for internațional, care are ca scop de la contribui la buna desfășurare a investigărilor crimelor împotriva umanității comise în contextul agresiunii Federației Ruse în Ucraina și colectarea probelor întru documentarea acestor infracțiuni”, se arată în analiza de impact a inițiativei.
În prezent, țara noastră este membru asociat al Registrului daunelor. Autoritățile își propun însă ca Moldova să devină în 2024 membru participant, iar în acest caz, contribuția pentru anul 2024 va constitui între 25 000 și 30 000 euro.
***
Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei este o platformă de înregistrare, sub orice formă documentară, a informațiilor privind probele și plângerile despre prejudiciul, pierderile sau vătămările cauzate de Federația Rusă în Ucraina, începând cu data de 24 februarie 2022. În Registru vor fi recepționate și procesate informațiile privind plângerile și probele, care vor fi clasificate în categorii și organizate. Registrul daunelor nu va avea funcții de judecare și nu va fi competent să determine răspunderea și alocarea oricăror plăți sau compensații.
Importanța Rezoluției de creare a Acordului Parțial Extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost recunoscută la Summitul Consiliului Europei din luna mai 2023. Registrul daunelor va fi înființat ca o instituție de cooperare interguvernamentală, acționând în cadrul instituțional al Consiliului Europei, însă cu sediul la Haga. De asemenea, Registrul va avea un birou în Ucraina, care va facilita contactele cu potențialii reclamanți și cu publicul larg din Ucraina.
Activitatea Registrului va reprezenta prima componentă a unui viitor mecanism internațional de despăgubire. Acordul Parțial Extins privind registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptat pentru o perioadă inițială de trei ani, cu posibilitatea continuării acestuia, în caz de necesitate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!