slovoidilo.ua

În Ucraina doar cu buletinul. Popescu a discutat cu Kuleba despre călătoriile fără pașaport

Cetățenii Republicii Moldova ar putea călători în Ucraina doar cu buletinul, cu condiția ca actul de identitate să fie biometric. Subiectul a fost discutat de către ministrul de Externe Nicu Popescu, în cadrul întrevederii, la Kiev, cu omologul său, Dmytro Kuleba. Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Daniel Vodă a precizat că proiectul este în etapa de consultări.

Miniștrii de externe Nicu Popescu și Dmytro Kuleba au menționat intenția de a identifica soluții concrete pentru fiecare cetățean, un pas în acest sens fiind reducerea tarifelor de roaming între state și promovarea acestui obiectiv și cu Uniunea Europeană. De asemenea, oficialii au discutat perspectiva ca cetățenii Moldovei și Ucrainei să aibă posibilitatea să călătorească în cele două țări doar cu buletinul de identitate. Acesta va trebuie, însă, să fie de tip biometric.

„Am stabilit să dinamizăm această inițiativă pe platforma Parteneriatului Estic, dar și să semnăm în timpul apropiat cu Ucraina acordul privind călătoriile reciproce ale cetățenilor în baza buletinului de identitate biometric, ceea ce va facilita fluxurile de turiști și interacțiunea oamenilor de afaceri între ambele state”, a spus vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe.

De menționat că, în prezent, în Republica Moldova nu sunt emise buletine de identitate biometrice. Contactat de NM, reprezentantul MAEIE Daniel Vodă a precizat: „În prezent, acest acord este în faza de negociere, proiectul este în faza de consultări. Miniștrii au transmis mesajul de a dinamiza aceste negocieri și deja instituțiile naționale vor lucra asupra detaliilor practice”.

Buletinele de identitate biometrice conțin un cip, iar pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, stochează  amprenta facială și amprentele digitale ale solicitantului.

Acest tip de document este utilizat pe larg în țările din Uniunea Europeană. Pe 2 august, a intrat în vigoare Regulamentul european (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: