Moldova se retrage din CSI, însă nota de plată rămâne. Guvernul planifică transferul a peste $340 000
Full Article 4 minutes read

Moldova se retrage din CSI, însă nota de plată rămâne. Guvernul planifică transferul a peste $340 000

Republica Moldova ar putea plăti în 2024, din bugetul de stat, peste 56 milioane de lei organizațiilor internaționale și regionale, inclusiv Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (CSI). Celei din urmă 6.459,4 mii lei (341 225 USD). Cifrele se regăsesc într-un proiect elaborat de Ministerul Finanțelor, cu privire la achitarea cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova, și supus consultărilor publice.

Ministerul Finanțelor a supus consultărilor publice un proiect de hotărâre cu privire la achitarea din bugetul de stat, pentru anul 2024, a cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova faţă de organizațiile internaţionale şi regionale.

Ministerul publicat lista organizațiilor internaționale şi regionale cărora Republica Moldova urmează să achite cotele de membru și datoriile din bugetul de stat pentru anul 2024.

În nota informativă a proiectului se menționează că „suma alocată achitării cotizațiilor de membru ale Republicii Moldova față de organizațiile internaționale pentru anul 2024 constituie 56 500,0 mii lei”.

Proiectul prevede repartizarea mijloacelor financiare pentru:

  1. Achitarea cotizațiilor de membru față de organizațiile internaționale – în sumă de 50.040,6 mii lei (cca 88,6%);
  2. Achitarea datoriilor față de Adunarea Interparlamentară a CSI (AIP CSI) – în sumă de 6.459,4 mii lei (cca 11,4%).

„Evidențiem că achitarea datoriei față de AIP CSI este condiționată de termenul limită (la data de 08.02.2024) la finalizarea procesului de denunțare a calității de membru a Moldovei”, se precizează în document.

Consultările publice vor avea loc până pe 19 ianuarie 2024. Urmare a consultărilor publice, proiectul urmează a fi examinat de cabinetul de miniștri.

În 2023, suma totală a cheltuielilor Moldovei în acest sens s-a ridicat la 66,54 mln lei. Cel mai mult ne-a costat statutul de membru al Consiliului Europei (CoE) – peste 9,9 mln lei. La fel, printre cele mai ridicate cheltuieli în acest sens au fost pentru cele din cadrul CSI: 5,8 mln pentru Adunarea Interparlamentară Comunității și circa 3,1 mln pentru alte organizații din cadrul CSI.

Pe 20 iunie 2023, Parlamentul de la Chișinău a aprobat în a doua lectură proiectul de denunțare a Convenției privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Speakerul Igor Grosu a propus retragerea din Convenția privind Adunarea Interparlamentară CSI, „întrucât politicile, scopurile și deciziile actuale ale Adunării Interparlamentare CSI nu mai corespund scopurilor și politicilor Republicii Moldova”. Potrivit parlamentarului, un alt motiv este declarația fermă a țării noastre de a urma vectorul european.

În decembrie 2023, președinta Comisiei parlamentare politică externă, deputata partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman, declara că Republica Moldova intenționează să se retragă din Comunitatea Statelor Independente (CSI), până la sfârșitul anului 2024.

Înainte de aceasta, președintele rus Vladimir Putin a spus că prezența Moldovei în CSI nu are valoare nici pentru Comunitate, nici pentru Rusia. „Lasă-i să facă ce vor. Pentru noi, prezența acestei țări în CSI nu este de mare valoare. Dar suntem pregătiți, nu renunțăm, nu alungăm pe nimeni. Dacă ei vor să muncească, noi suntem fericiți. Dacă ei nu vor, este alegerea lor”, a spus Putin.

Iar președinta Consiliului Federației Ruse Valentina Matvienko a declarat că Moldova nu va mai fi membră a Adunării Interparlamentare CSI din 8 februarie 2024.

De-a lungul anului 2023, Parlamentul de la Chișinău a denunțat mai multe acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente. La sfârșitul lunii octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului declara că la acel momentul autoritățile au identificat un număr de peste 100 de tratate încheiate în cadrul CSI care nu produc valoare adăugată pentru cetățeni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: