Moldova se va alătura la tot mai multe sancțiuni contra Rusiei. PAS explică de ce acum
Full Article 3 minutes read

Moldova se va alătura la tot mai multe sancțiuni contra Rusiei. PAS explică de ce acum

La începutul războiului declașat de Rusia în Ucraina Republica Moldova nu și-a permis să adopte mai multe sancțiuni contra Moscovei, întrucât era dependentă energetic de această țară. Acum, pe măsura identificării unor alte piețe de achiziționare a resurselor energetice, Moldova va adera la tot mai multe pachete de sancțiuni. Declarația a fost făcută că de către deputatul PAS Igor Chiriac, în cadrul dezbaterii publice la tema „Alinierea la sancțiunilor UE împotriva Rusiei: motive și riscuri”, organizate de Agenția de Presă IPN. 

Republica Moldova s-a aliniat sancțiunilor ce vizează transferurile financiare către și dinspre Federația Rusă. De ce n-au fost puse în aplicare toate sancțiunile aplicate Rusiei? Trebuie să luăm în considerare situația Republicii Moldova din februarie 2022. La începutul războiului Republica Moldova era dependentă de resursele energetice importate din Rusia”, a menționat deputatul PAS.

Parlamentarul a precizat că în prezent, Chișinău poate să adopte mai multe măsuri punitive.

La moment, Republica Moldova încearcă să identifice soluții, pe măsura identificării soluțiilor aderăm la tot mai multe pachete de sancțiuni. Sancțiunile creează premise ca țările membre UE și țările cu statut de candidat, cum este și Republica Moldova, să identifice alte piețe de desfacere, alte piețe de procurare a resurselor energetice. Chiar dacă se va opri acest război, economia Rusiei va avea de suferit pentru o perioadă îndelungată. În domeniul energetic, de exemplu, Azerbaidjan devine un actor important în regiune”, a mai spus reprezentantul partidului de guvernare.

Recent, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a anunțat că Republica Moldova pregătește o listă în care sunt incluse 25 de persoane care vor fi sancționate pentru încălcarea drepturilor omului în Ucraina. Șeful diplomației moldovenești a precizat că este vorba de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor persoanelor fizice implicate în agresiunea contra Ucrainei.

De menționat că, în urma recunoașterii de către Rusia a zonelor din Ucraina care nu sunt controlate de guvern din regiunile Donețk și Lugansk la 21 februarie 2022 și în urma invadării neprovocate și nejustificate a Ucrainei la 24 februarie 2022, UE a impus o serie de noi sancțiuni împotriva Federației Ruse, care cuprind măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice și măsuri diplomatice. De asemenea, UE a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invadarea Ucrainei.

De la începutul invaziei în Ucraina, oficialii de la Chișinău au condamnat cu fermitate acțiunile Moscovei. La rândul său, șefa statului, Maia Sandu a dat asigurări, în repetate rânduri, că Republica Moldova respectă sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse ca urmare a invaziei în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: