Facebook/Victor Parlicov

Moldova și Ucraina vor accelera integrarea cu piața europeană a energiei electrice. Cu cât ar urma să crească capacitatea de import

În cadrul vizitei la Kiev, ministrul Energiei Victor Parlicov a avut, pe 23 august, o întrevdere cu omologul său ucrainean Gherman Galușcenko și cu secretarul de stat Iaroslav Demcenkov. Părțile au discutat despre domeniile de cooperare în sectorul energetic, menționând importanța aprofundării colaborării în sectorul gazelor naturale și al energiei electrice.

Interlocutorii au discutat despre prioritățile comune ale Moldovei și Ucrainei în domeniul energetic. Este vorba despre creșterea capacității de import în Ucraina-Moldova din sistemul european ENTSO-E, de la 1200 MW până la 2000 MW, valorificarea întregului potențial al coridorului transbalcanic (Grecia-Bulgaria-România-Moldova-Ucraina), precum și a depozitelor subterane de gaze din vestul Ucrainei pentru aprovizionarea fiabilă cu gaze a Europei Centrale, inclusiv în perioadele de vârf de consum din iarnă.

În mod special, Gherman Galușcenko a subliniat importanța finalizării proceselor de integrare a piețelor de energie elei Moldova cu piețele UE.

Extinderea posibilităților de schimb transfrontalier de energie electrică cu țările europene vor îmbunătăți securitatea și fiabilitatea aprovizionării cu energie electrică. Și ne bazăm pe sprijinul Moldovei în promovarea acestei probleme la nivelul ENTSO-E. Creșterea capacității de import/export de energie electrică va spori securitatea noastră energetică globală”, a spus oficialul ucrainean.

Gherman Galușcenko a subliniat, de asemenea, că Ucraina apreciază cooperarea cu Moldova în sectorul de stocare a gazelor și este interesată în extinderea acesteia. Acesta a spus că depozitele subterane de gaze ale Ucrainei au fost certificate în conformitate cu normele europene și sunt pregătite să pună la dispoziția partenerilor internaționali capacitățile lor pentru stocarea gazului în condiții reciproc avantajoase.

La rândul său, ministrul Parlicov a mulțumit colegilor ucraineni pentru colaborarea efectivă în domeniul energeticii.

Am mulțumit colegilor ucraineni pentru buna colaborare pe care o avem, inclusiv în depășirea situațiilor de criză din toamna anului 2021, cât și după atacurile barbare ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice civile a Ucrainei după 10 octombrie 2022”, a spus ministrul.

De menționat că ministrul Parlicov a anunțat că a convenit cu Galușcenko și Demcenkov să organizeze în timpul apropiat o reuniune trilaterală Ucraina-Moldova-România pe subiecte ce țin de cooperarea în domeniul securității alimentării cu energie.

 

Facebook/Victor Parlicov
Facebook/Victor Parlicov
Facebook/Victor Parlicov
Facebook/Victor Parlicov

Amintim că, în perioada 22-24 august, premierul Dorin Recean, ministrul Energiei Victor Parlicov, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea efectuează o vizită la Kiev. Oficialii moldoveni au avut întrevederi cu conducerea de vârf a Ucrainei: președintele Vladimir Zelenski, șeful legislativului Ruslan Stefanchuk și premierul Denis Șmîgal. De asemenea, prim-ministrul Recean a reprezentat Republica Moldova la Summit-ul „Platforma Crimeea”, în cadrul căruia a susținut un discurs.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

on.od.ua

Număr record de morți și răniți civili în Ucraina într-o singură lună: datele ONU pentru iunie

În luna iunie, în Ucraina, cel puțin 232 de civili au fost uciși, iar 1 343 au fost răniți în urma atacurilor rusești. Potrivit misiunii de monitorizare a drepturilor omului a ONU, acesta este cel mai mare număr lunar de victime civile de la începutul invaziei militare ruse în februarie 2022.

Conform datelor ONU, în prima jumătate a anului 2025 în Ucraina au fost uciși sau răniți 6 754 de civili. Aceasta reprezintă o creștere de 54% față de aceeași perioadă a anului 2024. „Datele statistice din luna iunie au confirmat agravarea situației în acest an”, se menționează în raportul ONU.

În raportul organizației se mai precizează că 98% dintre cazurile de răniți în rândul populației civile au fost înregistrate în teritoriile controlate de Ucraina. Victime civile au fost raportate în 16 regiuni ale țării.

De la începutul războiului, misiunea ONU a consemnat moartea a cel puțin 13 580 de civili, inclusiv 716 copii, iar 34 115 persoane au fost rănite, dintre care 2 173 sunt copii.

„Factorii cheie care au dus la creșterea bruscă a numărului de victime sunt utilizarea de către Rusia a rachetelor puternice cu rază lungă de acțiune și a dronelor în zone urbane, puterea distructivă sporită a acestor muniții și numărul tot mai mare de atacuri”, se arată în comunicatul ONU.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: