Moldova și Ucraina vor adera la UE „la pachet”? Răspunsul viceprim-ministrei pentru integrare europeană
Full Article 3 minutes read

Moldova și Ucraina vor adera la UE „la pachet”? Răspunsul viceprim-ministrei pentru integrare europeană

Republica Moldova ar putea depăși Ucraina în procesul de aderare la Uniunea Europeană sau, din contra, ar putea rămâne restantă. „Totul depinde doar de noi”, a declarat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, pe 22 martie. Oficiala nu exclude, însă, și posibilitatea aderării „la pachet”.  

Cristina Gherasimov a fost întrebată, pe 22 martie, în timpul unei conferințe susținute la Chișinău, dacă Moldova și Ucraina vor adera „la pachet” la UE sau dacă asta va depinde de rezultatele războiului din țara vecină și/sau a reformelor implementate de cele două țări candidate.

Oficiala a răspuns că, pentru a răspunde la această întrebare, „putem doar să privim în istorie și să vedem cum statele au aderat anterior, în ultimii 10-15 ani”. Gherasimov a oferit exemplul statelor care au aderat „la pachet”, dar și exemplul Croației, care a aderat individual.

„Ceea ce ține de relația noastră cu Ucraina, este importat să cunoașteți că în cadrul acestor sesiuni explicative în care participăm la Bruxelles, și noi, și colegii din Ucraina, stăm alături, colegi de bancă, și ascultăm ceea ce ne prezintă Comisa Europeană. Aici avem un calendar unic. Însă, în momentul în care deja o să fim invitați de către Comisie să ne prezentăm cadrul nostru legislativ și cum acesta este sau nu adaptat la legislația europeană, aici deja vom avea calendare separate. Ceea ce urmează este ca fiecare din țările noastre să își pregătească temele pentru acasă. Aici, fiecare va avea tempoul său și în funcție de tempoul pe care îl vom avea, putem merge cu un pas mai rapid sau mai lent decât Ucraina. Totul depinde doar de noi”, a declarat Cristina Gherasimov.

Viceprim-ministra responsabilă de integrarea europeană a Moldovei a declarat că autoritățile nu cunosc, deocamdată, cu precizie, domeniile în care țara este restantă în implementarea reformelor pentru aderarea la UE. „Doar în urma unei analize exhaustive între legislația noastră și a UE vom putea ști exact la care capitole avem restanțe mai mari”, a precizat ea.

Domeniul prioritar pentru guvernare rămâne cel al justiției, or cu el, spune Gherasimov, vor începe și se vor încheia negocierile de aderare.

***

Republicat Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014. La 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova și Ucraina. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: