Moldova va avea o Strategie națională de Apărare. Cine face parte din Comisia desemnată de Maia Sandu?
Full Article 3 minutes read

Moldova va avea o Strategie națională de Apărare. Cine face parte din Comisia desemnată de Maia Sandu?

Șefa statului Maia Sandu a semnat un decret cu privire la crearea Comisiei pentru elaborarea Strategiei naționale de apărare a Republicii Moldova. Președinte a fost desemnat ministrul Apărării Anatolie Nosatîi. Comisia are 3 vicepreședinți, un secretar și 17 membri. Printre membri sunt reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, dar și Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit decretului, Comisia trebuie să prezinte Guvernului în maxim 5 luni proiectul Strategiei naționale de apărare.

Sandu a decretat să fie constituită Comisia pentru elaborarea Strategiei naționale de apărare a Republicii Moldova în următoarea componență: președinte – Anatolie Nosatîi, ministru al Apărării; vicepreședinți – Stanislav Secrieru, consilier al președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate; Valeriu Mija, secretar de stat al Ministerului Apărării; Vladislav Cojuhari,  secretar general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne; secretar: Alexandru Harea, șef al Direcției politică de apărare și planificarea apărării, Ministerul Apărării.

Membrii Comisiei sunt: Boris Marcoci – deputat, membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului; Igor Pșenicinîi – secretar general adjunct al Guvernului; Alexandru Iacub – secretar general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale; Veronica Arpintin – secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării; Vladimir Cuc – secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene; Ion Gumene – secretar de stat al Ministerului Finanțelor; Eduard Serbenco – secretar de stat al Ministerului Justiției; Mircea Păscăluță – secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale; Carolina Novac – secretar de stat al Ministerului Energiei; Petru Tataru – secretar de stat al Ministerului Mediului; Sergiu Gurin – secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării; Ion Prisăcaru – secretar de stat al Ministerului Sănătății; Ion Budeci – secretar de stat al Ministerului Culturii; Victor Hodoroja – director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova; Gheorghe Josanu – director adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat; Dumitru Scurtu – comandant general al Inspectoratului General de Carabinieri; Ștefan Țîbuleac – șef al Serviciului Consiliului Suprem de Securitate al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit decretului, Comisia va prezenta Guvernului pentru aprobare, în termen de până la 5 luni, proiectul Strategiei naționale de apărare a Republicii Moldova.

Totodată, Comisia va efectua analiza sistemului național de apărare, ținând cont de obiectivele naționale în domeniul de securitate și apărare stabilite în Strategia securității naționale a Republicii Moldova.

La fel, Comisia va crea un grup de lucru și va antrena în activitatea sa reprezentanți din cadrul autorităților de stat, precum experți ai organizațiilor neguvernamentale și internaționale, care vor acorda asistența necesară Comisiei.

Decretul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Documentul fost semnat de Maia Sandu pe 22 ianuarie 2024.

***

Amintim că în decembrie 2023, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Strategia securității naționale a Republicii Moldova. Strategia de securitate națională este inițiativa legislativă a președintei Maia Sandu. Potrivit notei informative a documentului, adoptarea Strategiei este necesară în contextul geopolitic actual, care este caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate. În context, noua Strategie are drept obiective creșterea capacității statului de a preveni și de a contracara materializarea riscurilor la adresa securității naționale, precum și de a asigura procesul de integrare europeană și cooperare cu statele partenere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: