Reuters

Moldova va economisi $1,8 mln pentru cele aproape 300 de mii de doze de vaccin anti-COVID

Cele 290.000 de doze de vaccin ce urmează a fi livrate în Republica Moldova, începând cu mijlocul lunii februarie, costă circa 1,8 milioane de dolari. Astfel, facilitatea COVAX a permis Republicii Moldova să „economisească” circa 31 milioane lei, arată estimările Mold-Street.com, într-un articol publicat pe 1 februarie.

Jurnaliștii de la portalul Mold-Street au luat în calcul un preţ de 20 de dolari pentru o doză de vaccin Pfizer/BioNTech. Or, dacă în cazul UE, prețul unei doze este de 14,70 dolari, pentru că Uniunea Europeană a sprijinit financiar dezvoltarea vaccinului de BioNTech și Pfizer, atunci pentru SUA preţul este de 19,50 dolari, iar Israelul a anunţat că a plătit 23,5 de dolari, pentru ca vaccinul să fie livrat de urgenţă.

În cazul vaccinului Oxford/AstraZeneca a fost luat în calcul un preţ de 5 dolari. De exemplu, Africa de Sud a plătit un preţ de 5,25 dolari pentru o doză de vaccin, în timp ce Marea Britanie – 3 dolari, iar SUA – 4 dolari.

Nici Marea Britanie și nici SUA nu pot egala acordul UE cu producătorul pentru un preţ de 2,15 dolari. Şi aici UE a finanţat procesul de dezvoltare a vaccinului.

Cine plăteşte vaccinul

Programul de vaccinare a populaţiei din statele sărace, inclusiv Republica Moldova este asigurat prin facilitatea COVAX, ce a fost lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în parteneriat cu alte organizații. Acesta este principalul program global, prin care se încearcă vaccinarea oamenilor din ţările mai sărace împotriva Covid-19.

COVAX îşi propune să livreze circa 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul anului 2021, încercând să acopere 20% din populaţia celor mai vulnerabile 92 de ţări, aflate în principal în Africa, Asia şi America Latină. În lista respectivă au fost incluse Republica Moldova și Ucraina.

***

Amintim că Ministerul Sănătății a anunțat pe 30 ianuarie că Republica Moldova va primi gratuit circa 290.000 doze de vaccin produse de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și Oxford/AstraZeneca prin intermediul facilității COVAX.

Astfel, prin intermediul acestei platforme, țara noastră ar urma să fie asigurată cu circa 20% din necesarul de doze de vaccin, iar restul îl va putea cumpăra la un preț preferențial. Care va fi acest preț nu s-a anunțat.

COVAX a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări. Însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vagoane, proiecții video și realitate virtuală: Expoziția despre deportările staliniste revine în PMAN

Expoziția de vagoane dedicată memoriei victimelor regimului stalinist revine în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru al treilea an consecutiv. Inaugurarea va avea loc sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, potrivit Guvernului.

Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” va include două vagoane asemănătoare cu cele în care erau deportați oamenii în Siberia și se va desfășura până pe 27 iulie, potrivit Guvernului.

În unul din vagoane vor fi prezentate documente, fotografii, cărți și diverse obiecte ce ilustrează experiența tuturor celor represați de regimul sovietic, iar în cel de-al doilea vagon, vizitatorii vor putea urmări o expoziție dedicată foametei din 1946-1947 și mai mult conținut multimedia. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări o expoziție virtuală prin intermediul tehnologiei de VR.

Duminică, 6 iulie, de la ora 20:30, în preajma expoziției din Piața Marii Adunări Naționale, cetățenii sunt invitați să participe, împreună cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, la o acțiune de comemorare prin care vor aprinde lumânări în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. 

Programul expoziției include, pe lângă vizitarea zilnică de la 9.00 la 21.00, câteva evenimente speciale. Pe 13 iulie, vor fi prezentate filme tematice din rezervele Arhivei Naționale despre represiunile sovietice, iar pe 20 iulie va avea loc proiecția lungmetrajului „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu. Pe 25 iulie, actorii de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți vor juca spectacolul „Tema pentru acasă” – o dramă inspirată din deportările staliniste. 

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11.281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35.796 de persoane, dintre care 11.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: