Moldova va economisi $1,8 mln pentru cele aproape 300 de mii de doze de vaccin anti-COVID
Full Article 3 minutes read

Moldova va economisi $1,8 mln pentru cele aproape 300 de mii de doze de vaccin anti-COVID

Cele 290.000 de doze de vaccin ce urmează a fi livrate în Republica Moldova, începând cu mijlocul lunii februarie, costă circa 1,8 milioane de dolari. Astfel, facilitatea COVAX a permis Republicii Moldova să „economisească” circa 31 milioane lei, arată estimările Mold-Street.com, într-un articol publicat pe 1 februarie.

Jurnaliștii de la portalul Mold-Street au luat în calcul un preţ de 20 de dolari pentru o doză de vaccin Pfizer/BioNTech. Or, dacă în cazul UE, prețul unei doze este de 14,70 dolari, pentru că Uniunea Europeană a sprijinit financiar dezvoltarea vaccinului de BioNTech și Pfizer, atunci pentru SUA preţul este de 19,50 dolari, iar Israelul a anunţat că a plătit 23,5 de dolari, pentru ca vaccinul să fie livrat de urgenţă.

În cazul vaccinului Oxford/AstraZeneca a fost luat în calcul un preţ de 5 dolari. De exemplu, Africa de Sud a plătit un preţ de 5,25 dolari pentru o doză de vaccin, în timp ce Marea Britanie – 3 dolari, iar SUA – 4 dolari.

Nici Marea Britanie și nici SUA nu pot egala acordul UE cu producătorul pentru un preţ de 2,15 dolari. Şi aici UE a finanţat procesul de dezvoltare a vaccinului.

Cine plăteşte vaccinul

Programul de vaccinare a populaţiei din statele sărace, inclusiv Republica Moldova este asigurat prin facilitatea COVAX, ce a fost lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în parteneriat cu alte organizații. Acesta este principalul program global, prin care se încearcă vaccinarea oamenilor din ţările mai sărace împotriva Covid-19.

COVAX îşi propune să livreze circa 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul anului 2021, încercând să acopere 20% din populaţia celor mai vulnerabile 92 de ţări, aflate în principal în Africa, Asia şi America Latină. În lista respectivă au fost incluse Republica Moldova și Ucraina.

***

Amintim că Ministerul Sănătății a anunțat pe 30 ianuarie că Republica Moldova va primi gratuit circa 290.000 doze de vaccin produse de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și Oxford/AstraZeneca prin intermediul facilității COVAX.

Astfel, prin intermediul acestei platforme, țara noastră ar urma să fie asigurată cu circa 20% din necesarul de doze de vaccin, iar restul îl va putea cumpăra la un preț preferențial. Care va fi acest preț nu s-a anunțat.

COVAX a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări. Însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: