Cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova, NM l-a întrebat pe Președintele Igor Dodon cum vede el Moldova peste 20 de ani. Într-un interviu acordat Galinei Vasilieva, redactor-șef al NM, Dodon a relatat care va fi forma de guvernare în țară, se va găsi loc în ea pentru Transnistria, se va rezolva problema limbii, este cumva Moldova amenințată de o dictatură digitală și unde va trăi el la vârsta de 65 de ani.
Inițial, eu V-am propus să scrieți un editorial despre cum vedeți Moldova peste 20 de ani. De ce au apărut dificultăți?
De ce nu l-am scris? Eu trebuie să scriu excelent, iar timp pentru aceasta nu prea a fost. E mai simplu să explic, e mai repede.
Scurt și într-o singură frază, Moldova 2040 – ce fel de țară e?
Stabilă, neutră, cu o politică externă echilibrată și cu problema transnistreană soluționată.
Ce formă de guvernare funcționează în ea? Ce loc este atribuit pentru Transnistria și Găgăuzia?
Ele vor fi parte componentă a Republicii Moldova. Desigur, cu statutul lor special. Așa cum Găgăuzia are un statut special, va fi ceva asemănător și pentru Transnistria. Nu exclud că vor avea unele cote în organele reprezentative ale puterii – în parlament și în guvern. Despre aceasta se vorbește de mai mult timp. Putem să găsim o soluție comună și să ne înțelegem în acest sens. Cred că pentru aceste două regiuni în componența Republicii Moldova vor fi create oportunități mari și le vor fi asigurate drepturile. De exemplu, Găgăuzia are imn, drapel, parlament propriu, conducător – bașkanul. În cazul Transnistriei, pot fi aceleași lucruri, poate chiar mai mult. Dar vor fi lucruri comune – politica externă, sistemul de sănătate, sistemul bancar, aspecte economice ș.a., care trebuie să fie aceleași pe tot teritoriul țării.
Deci, Transnistria va avea un statut mai larg decât cel actual al Găgăuziei?
Ei nu vor accepta un satut ca cel al Găgăuziei. Erau pregătiți pentru așa ceva la începutul anilor 90, ei înșiși recunosc acest lucru. Dar timpul a trecut. Ei au nevoie de garanții suplimentare, pentru că le este frică. În cazul Găgăuziei, există garanția că dacă Moldova își pierde statalitatea, autonomia are dreptul la autodeterminare. Acest lucru este indicat într-o lege specială. Pentru Transnistria, va fi ceva suplimentar în ce privește neutralitatea ș.a.m.d. Însă de data aceasta, repet, este viziunea mea, este un subiect de negocieri cu Transnistria în formatul 5+2.
Forma de guvernare rămâne republica. Care?
Cel mai degrabă, mixtă – parlamentară-prezidențială.
Care va fi populația Moldovei peste 20 de ani – un milion? Ce se va întâmpla cu migranții, ei se stabilesc deja temeinic în Italia, Rusia etc.?
Peste 20 de ani, ei vor reveni tot mai mult în țară. Explic de ce: cu părere de rău, situația în lume și în Uniunea Europeană nu este cea mai stabilă. Și dacă ținem cont de pandemii, nu exclud că pe parcursul următorilor 20 de ani, vor mai fi câteva pandemii, din cauza cărora oamenii vor dori să revină acasă. Dacă acum avem 2,5-3 milioane, peste 20 de ani e destul de real să fie 3-3,5 milioane de persoane. Dacă, peste 20 de ani, noi vom asigura stabilitatea socială, vom uni țara, oamenii vor reveni.
Peste 20 de ani, eu văd o Moldovă unită, stabilă din punct de vedere social, cu o politică echilibrată.
Țara nu intră în Uniunea Europeană, noi suntem membri ai UEEA. Peste 20 de ani, vom avea o țară neutră.
Vom fi în relații bune de vecinătate cu Uniunea Europeană, relații excelente cu Federația Rusă, cu CSI, cu UEEA, noi vom face comerț cu toți.
Credeți că UEEA, CSI și Uniunea Europeană vor exista peste 20 de ani?
Nu vreau să fiu prea pesimist, dar noi constatăm diferite procese în Uniunea Europeană și în CSI. Țara noastră va prieteni cu toți. Și acest lucru ne va permite să facem în așa fel, ca Moldova să fie o oază liniștită.
Care va fi structura economiei Moldovei peste 20 de ani? Pe ce se va baza?
Pe servicii. Va fi o cotă cu mult mai mare a sectorului IT, a serviciilor financiare, turistice etc.
Moldova – 2040 – înseamnă o țară agrară, industrială, colonie digitală, dictatură digitală…?
Nici acum nu se poate afirma că Moldova este o țară agrară. În structura PIB, cota întregului sector agrar nu este atât de mare. Nu cred că ea va crește. Sunt convins că în următorii 10-20 de ani, va crește volumul investițiilor importante în agricultură. Există o problemă gravă în ce privește irigațiile și pentru aceasta este necesară o campanie națională specială. Sunt sigur că ea va fi elaborată și implementată anul viitor. Acest lucru s-a făcut în Uniunea Sovietică, apoi totul s-a distrus. Noi suntem obligați să revenim la aceasta și o vom face. Deci, va fi o anumită cotă a agriculturii, dar repet, eu văd mai mult o structură a economiei bazată pe diferite tipuri de servicii. Noi nu putem dezvolta o industrie mare, nu avem propriile resurse. Chiar și parcurile industriale pe care le creăm acum se ocupă de prestarea de servicii. Aceleași asamblări sunt servicii. Există industria, dar acolo sunt servicii de asamblare. Deci, nu este vorba despre producerea a ceva anume în volume industriale mari. De aceea cred că serviciile vor fi temelia.
Deci, peste 20 de ani, Moldova nu va fi o țară agrară. Dar totuși de care?
Ne-am dori să fie digitală. Vom vedea, dacă vom reuși în această perioadă.
Acum, când vorbim despre trendurile viitorului, se menționează neapărat despre inteligența artificială.
Mai avem mult până acolo.
Și peste 20 de ani, noi la fel vom rămâne în urmă și deci nu merită să vorbim despre inteligența artificială în Moldova?
Tehnologiile vor ajunge atât de departe încât la noi, desigur, vor fi implementate anumite elemente elaborate în alte țări. Apropo, la începutul acestui an, împreună cu toată echipa noastră, am fost la Universitatea Sberbank, unde o prelegere specială a fost consacrată inteligenței artificiale. Și Rusia nu este nici pe departe printre lideri. Statele Unite și China au făcut un salt în acest domeniu, nu știu, dacă nu cu decenii, cu câțiva ani înainte. De aceea, bineînțeles, nici măcar nu peste 20, dar mai repede, inteligența artificială va fi tot mai mult și mai mult aplicată în viața de zi cu zi. Desigur, acest lucru va fi și în Moldova.
Având în vedere implementarea neuniformă a inteligenței artificiale în lume, unii futuriști prevăd crearea unor colonii digitale. Moldova ar putea deveni una dintre ele.
Mie nu-mi place deloc cuvântul „colonie”. De aceea nu aș vorbi despre „colonie digitală”. Cu timpul, tehnologiile vor intra tot mai mult și mai mult în viața noastră, prețul unor servicii va scădea considerabil și, desigur, acestea vor fi utilizate în viața cotidiană. Și noi nu ne vom ascunde nicăieri de aceasta.
Ceea ce va fi elaborat în Statele Unite sau în China, sau în Rusia, sau în Uniunea Europeană, se va utiliza, bineînțeles, și în Moldova.
Dacă admiteți implementarea inteligenței artificiale (IA) în Moldova, pe cine, în opinia Dvs., ar trebui să înlocuiască IA în Moldova mai întâi de toate, de exemplu, funcționarii publici?
Consider că foarte mulți pot fi demiși. Cred că se vor supăra, dar aparatul administrativ trebuie redus. Mai ales dacă va apărea tehnologia, aceasta trebuie valorificată. Cred că numărul funcționarilor publici poate fi redus cu 30-40 la sută. În primul rând, acest lucru va avea impact asupra serviciilor prestate populației. Acest lucru a fost lansat deja în multe țări. Cred că totul va începe de acolo.
Mulți trăiesc acum din transferurile din străinătate. Cum credeți că va fi structura veniturilor cetățenilor peste 20 de ani?
Va fi o oarecare formă individuală de antreprenoriat care va permite fiecărui cetățean să se manifeste. În unele țări există deja chiar și o anumită formă de activitate în care omul lucrează de acasă. În Rusia, a fost aprobată recent o lege despre activitatea la distanță. Acum, mulți oameni de la noi lucrează astfel, dar acest lucru este și consolidat prin lege. Cred că aceasta va fi temelie în viitor, dar oamenii vor putea să-și valorifice oportunitățile.
Cum va fi organizat sistemul de pensii?
În următorii 5-10 ani, va fi foarte dificil. Până în momentul în care noi vom asigura o anumită situație în țară pentru a permite revenirea acasă a cetățenilor noștri care lucrează în străinătate, va fi foarte dificil să menținem stabilitatea socială. Numărul pensionarilor va crește, tinerii sunt foarte puțini. Chiar și acum, numărul persoanelor care lucrează este practic egal cu cel al pensionarilor. Este o problemă gravă. Însă pe măsură ce oamenii revin acasă și aici apar noi locuri de muncă, această problemă se va rezolva.
Despre aceasta se vorbea încă în anul 2008, când eram ministru al economiei. Până atunci, vor fi create fonduri de pensii private, pentru ca fiecare persoană să fie interesată de faptul că își depune banii pe cont și că aceștia sunt banii săi. Într-o companie privată, într-o instituție financiară. Persoana respectivă va putea primi o anumită sumă imediat după ce se va pensiona. În multe țări dezvoltate, după pensionare, având acești bani, pensionarii își permit foarte multe. Își susțin copiii sau călătoresc. Noi vom ajunge neapărat la aceasta.
Celebra problemă a limbii: va trece într-o fază nouă sau în Moldova toți vor vorbi în două limbi ori într-o singură limbă și populația vorbitoare de limba rusă va fi asimilată?
Dvs. vedeți ce forme de traducere există acum, odată cu dezvoltarea tehnologiilor. În general, această chestiune va trece pe planul doi, dacă nu chiar pe al treilea, la fel ca și toate disputele ideologice.
Noi vom mai lupta cu această problemă 5-10 ani. Apoi ea va rămâne în trecut. Oamenii vor vorbi în diferite limbi.
Care va fi rolul bisericii în stat? Până în anul 2040, ea va începe să plătească impozite?
Cred că rolul ei nu se va diminua. Oamenii vor avea încredere în biserică la fel ca și acum. Biserica va rămâne una dintre fundamentele identității cetățeanului Moldovei.
Și nu va plăti impozite?
Nu.
Cum va fi ecologia în Moldova peste 20 de ani? Ce va fi cu Nistrul? Vom începe să aducem apă potabilă din România?
În următorul deceniu, va trebui să ne ocupăm serios de râurile Nistru și Prut, de curățarea și de adâncirea lor ș.a.m.d. Vor fi elaborate programe speciale în acest scop și până în anul 2040, noi vom păstra aceste râuri. Acest lucru se va face în colaborare cu Ucraina și UE.
Deci, în opinia dvs., nu ni se va întâmpla nimic rău în următorii 20 de ani, totul va fi bine.
Consider că totul va fi bine.
Cum va fi organizat sistemul de informare a populației peste 20 de ani? Fake-urile vor dispărea sau vor rămâne?
Ele vor fi mereu, acum abia iau amploare.
Însă oamenii vor avea mai multe posibilități de a obține și de a verifica informația prin diferite surse de alternativă. Ziare nu vor mai fi. Se pare că nici televiziunea în varianta actuală. Informația va fi obținută prin diferite gadget-uri. Știți ce elaborează acum, de exemplu, Sberbank din Rusia? Ochelari care, cu ajutorul reginei, au început deja să „citească” emoțiile ș.a.m.d.
Tehnologiile pot fi utilizate și pentru a urmări oamenii.
Cred că așa și va fi.
Deci, ne așteaptă o dictatură digitală, inclusiv în Moldova?
Acest lucru – urmărirea persoanelor – este posibil și acum, prin telefoane și GPS. Până atunci, vor fi create și mai multe instrumente digitale. Acum, în China, funcționează un sistem de recunoaștere a fețelor. Acolo sunt atâtea camere încât, practic, ești urmărit din momentul X până la sfârșit, în fiecare zi.
Oamenii ca obiect de urmărire continuă și dictatura digitală – acestea sunt prognozate de regulă în raport cu țările în care există dictatura politică a puterii.
Eu nu cred că în Moldova este posibilă o dictatură. Nu cred în aceasta.
Noi suntem un stat democratic. Nu contează cine este în acest fotoliu (prezidențial). Acest lucru nu trebuie să fie cel mai important. Este necesar să lucreze instituțiile democratice. Indiferent de faptul, cine și ce funcție ocupă. Iată ce vreau eu să obțin. Și eu cred că aceasta este real.
Peste 20 de ani, unde se va afla Igor Dodon? Peste hotare, în vreun loc pitoresc liniștit?
Când voi avea 65 de ani?
Da.
Eu voi fi la Sadova, în casa părintească. Voi îngriji via, mă voi întâlni cu nepoții.
Dar unde vor fi copiii Dvs.?
Fiul cel mai mare va trebui anul viitor să plece la învățătură. Aici sau peste hotare – el va decide. El vrea să învețe în Japonia, să studieze limba japoneză. Eu nu vreau ca el să plece în Japonia, pentru că este departe. Dar sper foarte mult că din trei măcar unul va rămâne aici. Timpul va arăta.