Pe 11 iulie, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, participă la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, care este format din miniștrii justiției și afacerilor interne din toate statele membre ale UE. Este pentru prima dată când un ministru dintr-un stat non UE este invitat să participe la întrunirea JAI. La Consiliul JAI din 11 iulie este invitat și ministrul de interne al Ucrainei.
„Mâine facem primul pas concret în Uniunea Europeană. Delegația MAI merge cu încredere la JAI, care va avea loc la Praga. Acolo se va discuta despre extinderea spațiului de securitate european, care va cuprinde și Republica Moldova. Va fi mai bine pentru noi, dar vom avea și responsabilități mai mari. Acum, Republica Moldova va închide centura de securitate a spațiului european și devine furnizor de securitate regional și european. Împreună vom fi mai puternici!”, a scris ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, pe Facebook.
Potrivit MAI, Consiliul Justiție și Afaceri Interne dezvoltă cooperarea și politici comune, cu privire la diferite probleme transfrontaliere, cu scopul de a construi un spațiu de libertate, securitate și justiție la nivelul UE. Membri JAI vor discuta pentru prima dată remodelarea arhitecturii de securitate europeană, prin extinderea spațiului de securitate european, care va cuprinde și Republica Moldova.
Toți miniștri de interne ai statelor UE vor pune în dezbatere o abordare novatoare, cu aspecte concrete de dezvoltare a ecosistemului de securitate european, prin înființarea unui HUB al JAI, la Chișinău.
De menționat că, Republica Moldova a propus, în urmă cu două luni, comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, înființarea HUB-ului de securitate al UE la Chișinău, pentru o mai bună protecție și reziliență a riscurilor și amenințărilor provocate de războiul din Ucraina, propunere acceptată de statele UE.
Odată cu înființarea acestei structuri la Chișinău, Republica Moldova devine producător de securitate pentru spațiul european, formând împreună cu țările membre UE o centură de securitate fortificată la frontiera cu războiul.
Sursa citată menționează că prezența HUB-ului JAI la Chișinău va aduce mai multă stabilitate și siguranță la frontierele noastre și un climat social mai sigur. De asemenea, o astfel de structură în Republica Moldova ar permite instituțiilor noastre de aplicare a legii accesul la dotări performante, infrastructuri lărgite, accesul la informații și module de pregătire mai performante pentru angajați.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!