Moldova va trimite un lot de asistență umanitară Ucrainei pentru gestionarea catastrofei de la Nova Khakovka
Full Article 2 minutes read

Moldova va trimite un lot de asistență umanitară Ucrainei pentru gestionarea catastrofei de la Nova Khakovka

Un lot de asistență umanitară în valoare de 4,2 milioane de lei va fi acordat Ucrainei, pentru gestionarea consecințelor ecologice și umanitare, provocate de distrugerea barajului de la Nova Kakhovka. Decizia a fost aprobată la ședința din 9 iunie a Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.

Lotul de asistență include stații de pompare a apei, bărci gonflabile, produse alimentare, precum și echipamente necesare pentru înlăturarea consecințelor inundațiilor.

Bunurile vor fi oferite din rezervele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Agenției Rezerve Materiale.

Precizăm că pe 8 iunie, premierul Dorin Recean a anunțat că Moldova va oferi sprijin Ucrainei, în contextul tragediei din regiunea Herson. Oficialul susține că autoritățile de la Chișinău examinează modul în care Moldova poate oferi suport, fiind luată în calcul inclusiv trimiterea unei echipe de salvatori.

***

Amintim că, în noaptea de 5 spre 6 iunie, barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson a Ucrainei, controlată de Rusia, a fost distrus. Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de catastrofa din regiune, negând acuzațiile reciproce. Președintele Zelenski a vizitat pe 8 iunie regiunile Herson și Nikolaev – grav afectate de inundații – dar și sinistrații ajunși în spital. Liderul de la Kiev a mulțumit personalului medical care îngrijește răniții, în ciuda bombardamentelor rusești. „Sunteți oameni eroi!” – le-a spus Zelenski.

Conform datelor oficiale oferite de autoritățile ucrainene, în urma distrugerii barajului de la Nova Kakhovka, au fost inundate peste 2600 de case, iar circa 1700 de persoane au fost evacuate din regiunea afectată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: