O echipă de salvatori moldoveni se pregătește să plece în Ucraina, pentru a ajuta după distrugerea barajului de la Nova Kakhovka
Full Article 2 minutes read

O echipă de salvatori moldoveni se pregătește să plece în Ucraina, pentru a ajuta după distrugerea barajului de la Nova Kakhovka

Moldova va oferi sprijin Ucrainei în contextul tragediei din regiunea Herson. Aflat în vizită la punctul de trecere a frontierei cu România Leova Bumbăta, premierul Dorin Recean a anunțat că R. Moldova examinează modul în care Moldova poate oferi suport, fiind luată în calcul inclusiv trimiterea unei echipe de salvatori. Contactată de NM pentru comentariu, purtătoarea de cuvânt a IGSU Liliana Pușcașu a precizat că va reveni mai târziu cu un comentariu.

„Pompierii și salvatorii sunt în proces de a pregăti o echipă care să meargă acolo și să ajute partea ucraineană și cu echipament, dar eventual și cu resurse umane instruite și bine pregătite, ca să participe la operațiuni de salvare”, a declarat Dorin Recean.

Amintim că, în noaptea de 5 spre 6 iunie, barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson a Ucrainei, controlată de Rusia, a fost distrus de armata rusă. Barajul alimenta cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc. De menționat că un cartier a fost inundat, iar guvernatorul regiunii a anunțat evacuarea din localitate.

Liderii europeni, cei ai UE și șeful NATO, au condamnat distrugerea barajului Nova Kakhovka de către armata rusă. Între aceștia, președintele Consiliului European, Charles Michael, a declarat că acțiunea se califică drept crimă de război și a dat asigurări că Rusia și complicii săi vor fi trași la răspundere. Acțiunile Rusiei au fost denunțate și de către președinta Maia Sandu. Șefa statului a făcut apel la președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, spunându-i că Republica Moldova este gata să acorde ajutor la atenuarea impactului și inundațiilor, provocate de distrugerea barajului.

De menționat că Moscova respinge acuzațiile. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că distrugerea barajului este un „sabotaj” de care s-ar face vinovată Ucraina. Scopul acestei acțiuni, potrivit lui Peskov, este de a priva de apă cetățenii din Crimeea.

Potrivit datelor ONU, cel puțin 16 mii de oameni și-au pierdut casele în urma inundațiilor. Într-o reacție publică, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a dat asigurări că catastrofa de la hidrocentrala Kakhovka nu va împiedica Ucraina să își elibereze teritoriile și nici nu a crescut șansele Rusiei de a rămâne pe acest teritoriu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: