Moldova vrea să întoarcă pisaniile lui Ștefan cel Mare din Herson. Ministrul Culturii: „Se pot pierde irecuperabil în bombardamente”
Full Article 2 minutes read

Moldova vrea să întoarcă pisaniile lui Ștefan cel Mare din Herson. Ministrul Culturii: „Se pot pierde irecuperabil în bombardamente”

Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson, neatinse. În acest context, Ministerul Culturii a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a susține evacuarea patrimoniului cultural în condiții mai sigure.

„Suntem într-un dialog permanent cu Olexandr Tkacenko, ministrul ucrainean al culturii și cu Lucian Romașcanu, omologul român. Nu e cazul să ne antrenăm acum într-o competiție, cine va păstra mai bine comorile, pentru că este vorba de situație de război și de faptul că piese de patrimoniu mondial de valoare inestimabilă, în Ucraina, se pot pierde irecuperabil în bombardamente sau fiind furate și vandalizate de ocupanți. Acum este de datoria noastră să oferim suport în salvgardarea patrimoniului și să ne unim eforturile pentru a susține cultura și oamenii țării vecine”, a declarat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Pisaniile lui Stefan cel Mare sunt artefacte din secolul al XV-lea, lespezi cu scriere în slavonă de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, care atestă evenimentele istorice din acea perioadă. Acestea se păstrau la Muzeul din Herson.

Menționăm, Republica Moldova este parte a „Group of Ten”, care s-a întrunit, pe 29 iunie, la Lviv, Ucraina pentru a adopta o poziție comună pe arena internațională cu scopul de a contracara agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, război care amenință patrimoniul cultural al acestei țări.

Miniștrii culturii celor 10 țări, printre care România și Republica Moldova, au inițiat atunci Declarația de intenție ale ministerelor culturii din țările participante, document care reiterează susținerea unitară în vederea conservării patrimoniului cultural al Ucrainei și recunoașterea acestuia ca parte a patrimoniului cultural al umanității.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: