UNIAN

Moldovagaz anunță că a plătit factura către Gazprom și adună plățile pentru decembrie

Compania Moldovagaz a anunțat în dimineața de 14 decembrie că a achitat în întregime către Gazprom plata pentru gazele naturale consumate în luna noiembrie. Mai mult, aceasta a început colectarea plăților pentru decembrie, inclusiv cele în avans din partea agenților economici.

SA „Moldovagaz” susține că a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plată pentru gazele naturale consumate în luna noiembrie curent.

„Actualmente în activitatea sa întreprinderea este focusată asupra acumulării plăților pentru prima jumătate a lunii decembrie, inclusiv celor în avans din partea agenților economici. În context, SA „Moldovagaz” îndeamnă consumatorii săi casnici și noncasnici să achite volumele de gaze facturate în termeni stabiliți”, se arată în mesaj.

În octombrie, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova și ai companiei Moldovagaz, pe de o parte, și cei ai Gazprom, pe de altă parte au ajuns la un acord pentru încheierea unui contract pe un termen de cinci ani pentru furnizarea gazului natural. Moldova s-a ales oricum cu o majorare semnificativă – prețul stabilit în acord fiind de 450 de dolari mia de metri cubi. Din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei față de 4,2 lei cât achitau până acum. Totodată, vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că, potrivit acordului, s-a convenit efectuarea unui audit independent cu privire la datoria Moldovagaz față de Gazprom. Auditul ar urma să se desfășoare în 2022.

Pe 22 noiembrie, Chișinăul urma să transfere plata pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. „Gazprom” a avertizat că dacă nu va primi mijloacele financiare în termen de 48 de ore, va întrerupe furnizarea de gaz. Ulterior, conducerea concernului a căzut de acord să mai aștepte câteva zile. Pe 24 noiembrie, Gazprom a anunțat că termenul de achitare a facturii pentru gazul consumat de Republica Moldova în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie a expirat, iar banii încă nu au fost transferați. Era vorba despre datorii curente față de Gazprom în valoare de peste $74 de milioane, formate din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste $790 pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Ulterior, concernul a acordat un termen de grație părții moldovenești. Parlamentul a aprobat, pe 25 noiembrie, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021, care prevede inclusiv alocarea a aproape 1,4 miliarde de lei pentru plata datoriei curente a Moldovagaz către Gazprom. A doua zi, pe 26 noiembrie, cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință și a aprobat alocarea sumei de peste 1,3 miliarde de lei de cître Ministerul Finanțelor către S.A. „Energocom”, pentru stingerea datoriei acumulate de Moldovagaz către Gazprom, pentru gazul furnizat în luna octombrie.

Gazprom a confirmat, pe  26 noiembrie, că datoria a fost achitată. Totuși, reprezentanții companiei au remarcat că a fost nevoie de resurse financiare din bugetul de stat pentru a plăti consumul respectiv. Potrivit „Gazprom”, acest lucru este o dovadă a „problemelor sistemice în sfera energetică a Moldovei” și să situația s-ar putea repeta.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: