Moldovagaz ar putea fi obligată să cumpere gaz pentru iarnă. Ce spun reprezentanții companiei 
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz ar putea fi obligată să cumpere gaz pentru iarnă. Ce spun reprezentanții companiei 

Furnizorilor de gaze naturale, în primul rând Moldovagaz, li se poate cere să stocheze gaze în țările vecine într-o cantitate suficientă pentru a acoperi consumul pe parcursul a două luni de iarnă. Un astfel de proiect de lege a fost adoptat, în primă lectură, în ședința din 7 aprilie cu voturile a 55 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Costurile de injecție și depozitare vor fi incluse în tarif. 

Proiectul de lege prevede obligativitatea „furnizorilor în caz de urgență” (Moldovagaz este principalul astfel de furnizor) de a cumpăra și depozita gaze în una din țările vecine, în cantitate suficientă pentru două luni de iarnă. Furnizorii trebuie să facă acest lucru până la sfârșitul lunii august a fiecărui an. În același timp, autoritățile vor putea impune o astfel de obligație altor furnizori și comercianți. La acest subiect a vorbit secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan, la prezentarea proiectului.

Potrivit proiectului, în cazul în care furnizorii nu respectă această cerință, aceștia pot fi amendați cu 20% din costul total al gazelor care urmează să fie depozitate.

În plus, proiectul oferă cadrul legal necesar pentru intervenția autorităților în prevenirea și gestionarea unei situații de urgență în sectorul gazelor.

De asemenea, proiectul acordă ANRE competențe suplimentare pentru a efectua investigații și control pe piața gazelor naturale. Astfel, Agenția primește dreptul de a aplica sancțiuni participanților care nu sunt corecți pe piață.

Vadim Fotescu, deputatul Partidului „ȘOR”, în cadrul discuțiilor a proiectului în Parlament, a întrebat dacă tariful va include costurile asociate depozitării rezervei.

„Au fost deja cazuri în țara noastră când furnizorii au păstrat aceste rezerve. Da, aceasta este o activitate reglementată care prevede costurile de injectare, depozitare și extragere din depozite. Când spațiul de stocare este plin, prețul este de obicei mai mic… Desigur, costul stocării ar trebui să reflecte costul gazului”, a spus Borosan.

Faptul că costurile de depozitare vor trebui în cele din urmă să fie incluse în tarif, a spus pentru NM șeful Moldovagaz Vadim Ceban.

Potrivit calculelor șefului Moldovagaz, pentru a asigura rezerva necesară, până în august va fi necesară achiziționarea a 300-350 milioane de metri cubi de gaz.

„Trebuie să respectăm legea. Să vedem cum iese. Aceasta necesită capital de lucru. Să așteptăm lectură finală în Parlament”, a spus pentru NM, Vadim Ceban.

Amintim că la 22 octombrie 2021, la inițiativa autorităților, în Moldova a fost declarată stare de urgență pentru 30 de zile din cauza deficitului de gaze. Decizia a fost luată după ce la începutul lunii octombrie, Moldovagaz a prelungit contractul cu Gazprom pentru doar o lună și a fost nevoită să achiziționeze gaze la un preț de 800 de dolari pentru mia de metri cubi. Mai mult, pentru a menține presiunea în rețea de transport a gazelor, autoritățile au fost nevoite să achiziționeze gaze din surse alternative.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: