Moldovagaz confirmă: Moldova primește cu 35% mai puțin gaz din totalul necesar pentru locuitorii malului drept al Nistrului
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz confirmă: Moldova primește cu 35% mai puțin gaz din totalul necesar pentru locuitorii malului drept al Nistrului

În prezent, Republica Moldova primește cu aproape 35% mai puțin gaz din totalul necesar pentru locuitorii malului drept al Nistrului. Informația a fost confirmată de compania „Moldovagaz” pe 6 octombrie.

Conducerea companiei a precizat că, grație faptului că acordul cu SAP „Gazprom” privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, SAP „ Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.

„De fapt, începând cu luna octombrie a anului curent, au fost contractate 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic efectiv de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de SAP „Gazprom”. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din rezervele de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL „Moldovatransgaz””, a precizat Vadim Ceban, șeful companiei Moldovagaz.

Conducerea companiei a dat asigurări că SRL „Moldovatransgaz”, în calitate de operator al sistemului de transport, ia toate măsurile necesare pentru a menține presiunea în conductele de gaz la regimul optim pentru funcționarea normală a sistemului și pentru a asigura transportarea neîntreruptă a gazelor la punctele de ieșire din sistemul de transport.

SA „Moldovagaz”, în calitate de furnizor de gaze, a apelat la consumatorii săi cu o cerere de a reduce consumul de gaze, inclusiv:

a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;

b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).

De asemenea, întreprinderilor din complexul termoelectric al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil.

SA „Moldovagaz” negociază cu SAP „Gazprom” creșterea volumului de furnizare de gaze, precum și capacitățile de rezervare la volumul necesar de consum lunar, pentru a asigura parametrii de calitate necesari ai gazului furnizat.

Săptămâna trecută, vicepremierul Andrei Spînu a confirmat că, pe parcursul lunii octombrie, Republica Moldova va achita $790 pentru 1000m3 de gaz. Se întâmplă din cauza că precedentul contract cu Gazprom a expirat, iar autoritățile nu au reușit să încheie un nou acord.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: