Andrei Mardari / NewsMaker

Moldovagaz explică, pas cu pas, procedura de obținere a compensațiilor pentru gaz și încălzire

Compania Moldovagaz a publicat, pe 2 decembrie, detalii despre procedura de obținere a compensațiilor cu privire la diferența de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada sezonului rece din acest an.

În temeiul Hotărîrii Parlamentului Republicii Moldova cu privire la aprobarea Legii privind compensarea diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului nr. 192 din 25.11.2021, pentru Asociații de locatari și întreprinderilor producătoare de energie termică (ulterior – Asociații) a fost stabilită următoarea procedură de obținere a Compensației consumatorilor casnici:

1. Lunar, pînă la data de 04 a lunii curente, Asociația coordonează cu Operatorul sistemelor de distribuție a gazelor (SRL „Chișinău-gaz”, SRL „Bălți-gaz”, SRL „Ialoveni-gaz”) volumul gazelor naturale consumate în perioada curentă, în baza datelor echipamentelor de măsurare a gazelor.

2. Lunar, dar nu mai tîrziu de data de 04 a lunii curente, Asociația înaintează în adresa SA „Moldovagaz” scrisoarea cu calculele Compensațiilor persoanelor fizice, cu anexarea listelor (Modelul scrisorii și formularul calculului se anexează), în conformitate cu formatul stabilit de Ministerul Muncii și protecției sociale. Scrisoarea și calculul în format EXCEL trebuie să fie prezentate atît pe format de hîrtie, cît și la adresa electronica indicată ulterior pentru fiecare Asociație în parte.

3. SA „Moldovagaz” efectuează verificarea calculelor Compensațiilor costului gazelor, prezentate de Asociație.

  • În cazul depistării erorilor de calcul al Asociației sau necorespunderea datelor (tariful aplicat incorect, formula, erori tehnice ș.a.), formularul calculelor este returnat Asociației prin intermediul poștei electronice pentru lichidarea tuturor neconcordanțelor. Calculele noi sunt primite pînă la data de 04 a lunii curente sau în următoarea perioadă de gestiune.
  • În cazul în care începînd cu următoarea lună apare necesitatea de a recalcula Compensația lunii/lor precedente, Asociația prezintă calculul într-un fișier separat.

4. Data finală a efectuării recalculării Compensațiilor pentru Asociație este 04 aprilie 2022. După această dată, procedura acordării Compensațiilor persoanelor fizice, adresele cărora sunt la balanța Asociațiilor, se consideră finalizată.

Tot astăzi, Guvernul a publicat o mostră a noilor facturi pentru gaz. Acestea vor include informații despre sumele compensate de Guvern.

Amintim că Executivul a anunțat, în cadrul ședinței din 10 noiembrie, un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

Toți consumatorii casnici, cca 746 mii familii, vor primi compensații la factura de gaze. Reducerile se vor aplica direct în facturi. Pentru primii 50 m3 gaz consumați – se va achita 6,8 lei (Guvernul va achita diferența de 4,3 lei). Pentru încă 100 m3 consumați, se va achita 7,9 lei (Guvernul achită va achita diferența de 3,2 lei). De asemenea, 222 mii consumatori casnici din zonele cu încălzire centralizată din Chișinău și Bălți vor fi compensați la creșterea prețului la agentul termic.

Pentru 300 de mii de familii vulenrabile, indemnizația pentru perioada rece a anului va crește de la 500 la 700 de lei pe lună.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: