Moldovagaz explică, pas cu pas, procedura de obținere a compensațiilor pentru gaz și încălzire
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz explică, pas cu pas, procedura de obținere a compensațiilor pentru gaz și încălzire

Compania Moldovagaz a publicat, pe 2 decembrie, detalii despre procedura de obținere a compensațiilor cu privire la diferența de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada sezonului rece din acest an.

În temeiul Hotărîrii Parlamentului Republicii Moldova cu privire la aprobarea Legii privind compensarea diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului nr. 192 din 25.11.2021, pentru Asociații de locatari și întreprinderilor producătoare de energie termică (ulterior – Asociații) a fost stabilită următoarea procedură de obținere a Compensației consumatorilor casnici:

1. Lunar, pînă la data de 04 a lunii curente, Asociația coordonează cu Operatorul sistemelor de distribuție a gazelor (SRL „Chișinău-gaz”, SRL „Bălți-gaz”, SRL „Ialoveni-gaz”) volumul gazelor naturale consumate în perioada curentă, în baza datelor echipamentelor de măsurare a gazelor.

2. Lunar, dar nu mai tîrziu de data de 04 a lunii curente, Asociația înaintează în adresa SA „Moldovagaz” scrisoarea cu calculele Compensațiilor persoanelor fizice, cu anexarea listelor (Modelul scrisorii și formularul calculului se anexează), în conformitate cu formatul stabilit de Ministerul Muncii și protecției sociale. Scrisoarea și calculul în format EXCEL trebuie să fie prezentate atît pe format de hîrtie, cît și la adresa electronica indicată ulterior pentru fiecare Asociație în parte.

3. SA „Moldovagaz” efectuează verificarea calculelor Compensațiilor costului gazelor, prezentate de Asociație.

  • În cazul depistării erorilor de calcul al Asociației sau necorespunderea datelor (tariful aplicat incorect, formula, erori tehnice ș.a.), formularul calculelor este returnat Asociației prin intermediul poștei electronice pentru lichidarea tuturor neconcordanțelor. Calculele noi sunt primite pînă la data de 04 a lunii curente sau în următoarea perioadă de gestiune.
  • În cazul în care începînd cu următoarea lună apare necesitatea de a recalcula Compensația lunii/lor precedente, Asociația prezintă calculul într-un fișier separat.

4. Data finală a efectuării recalculării Compensațiilor pentru Asociație este 04 aprilie 2022. După această dată, procedura acordării Compensațiilor persoanelor fizice, adresele cărora sunt la balanța Asociațiilor, se consideră finalizată.

Tot astăzi, Guvernul a publicat o mostră a noilor facturi pentru gaz. Acestea vor include informații despre sumele compensate de Guvern.

Amintim că Executivul a anunțat, în cadrul ședinței din 10 noiembrie, un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

Toți consumatorii casnici, cca 746 mii familii, vor primi compensații la factura de gaze. Reducerile se vor aplica direct în facturi. Pentru primii 50 m3 gaz consumați – se va achita 6,8 lei (Guvernul va achita diferența de 4,3 lei). Pentru încă 100 m3 consumați, se va achita 7,9 lei (Guvernul achită va achita diferența de 3,2 lei). De asemenea, 222 mii consumatori casnici din zonele cu încălzire centralizată din Chișinău și Bălți vor fi compensați la creșterea prețului la agentul termic.

Pentru 300 de mii de familii vulenrabile, indemnizația pentru perioada rece a anului va crește de la 500 la 700 de lei pe lună.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: