La o primă evaluare, o scurgere de date de pe platforma compensații.gov.md nu se confirmă. Precizarea a fost făcută de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Instituția a adăugat că verificările continuă, inclusiv cu implicarea specialiștilor din alte structuri ale statului.
„Ministerul Muncii și Protecției Socială tratează cu cea mai mare seriozitate orice suspiciune de scurgere a datelor de pe platforma compensații.gov.md, iar în prezent, echipa de programatori verifică orice posibilitate de spargere a sistemului. La o primă evaluare, o scurgere de date de pe platforma nu se confirmă. În același timp, verificările continuă, inclusiv cu implicarea specialiștilor din alte structuri ale statului”, au comunicat reprezentanții Ministerului.
Instituția a adăugat că „platforma compensatii.gov.md este elaborată respectând cele mai înalte standarte de securitate cibernetică”.
„Aceasta este găzduită și protejată în infrastructura STISC (Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică) și este izolată, monitorizată constant și accesibilă doar personalului autorizat. Accesul administratorilor în sistem se face exclusiv pe baza semnăturii electronice calificate, un mecanism de autentificare de înaltă securitate, imposibil de transmis sau clonat. Acest fapt garantează o securitate sporită și doar persoanele autorizate pot accesa sistemul”, au conchis reprezentanții Ministerului.
***
Pe 27 mai, un canal de Telegram a scris că toate datele personale ale cetățenilor Republicii Moldova, care au depus cereri pentru obținerea compensațiilor la facturi pe compensații.gov.md, au fost scoase la vânzare pe platforma DarkNet. Mai exact, menționa sursa, se vând „cheile de acces” la acest site unde sunt datele personale ale cetățenilor.
Șefa Serviciului de comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Diana Blanaru, a declarat pentru NewsMaker că informația este falsă.
Ulterior, deși a calificat informația drept o „fumigenă”, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a evitat să ofere un răspuns direct la întrebarea a unui jurnalist dacă informația este sau nu falsă. Buzu a spus că ministerul implementează „cele mai înalte standarde de securitate cibernetică în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal pentru cetățeni” și a precizat că informația este „tratată cu maximă seriozitate”, adăugând că autoritățile analizează oricum astfel de semnale, pentru a se asigura că nu există riscuri semnificative pentru datele gestionate în cadrul programului de compensații.