Moldovagaz justifică necesitatea creșterii tarifelor la gazele naturale
Full Article 2 minutes read

Moldovagaz justifică necesitatea creșterii tarifelor la gazele naturale

Moldovagaz a venit cu unele explicații după ce Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife la gaze naturale. Potrivit Moldovagaz, factorul cheie care a condiționat necesitatea creșterii tarifelor este creșterea prețului de achiziție, precum și devierile tarifare acumulate de la începutul anului curent în valoare de 1,817 miliarde lei.

Această situație este cauzată de diferența financiară pronunțată între prețul de achiziție inclus de Agenție în tarifele anterioare și mărimea reală a acestuia.

„De exemplu, în septembrie prețul de achiziție pentru SA Moldovagaz a depășit 1 880 de dolari SUA la mia de metri cubi, în timp ce prețul inclus în tarif a fost puțin sub 900 de dolari SUA. Astfel, în structura tarifului final, ponderea devierilor menționate este de 4590 lei la o mie de metri cubi. Această practică este în deplină conformitate cu legislația și metodologiile de reglementare ale Republicii Moldova”, precizează Moldovagaz într-un comunicat.

Instituția explică și structura tarifului începând cu 1 octombrie 2022. Astfel, prețul mediu anual de achiziție – 926,94 USD, sau 17 906 lei per o mie de metri cubi. Tariful de distribuție este de 1250,39 lei la o mie de metri cubi, cel de transport – 199,87 lei la o mie de metri cubi și  de furnizare – 181,44 lei la o mie de metri cubi

Devierile tarifare pentru perioada ianuarie-septembrie 2022 sunt de 4 590 lei la o mie de metri cubi. Tariful mediu pentru furnizarea gazelor naturale cu componenta de corectare – 26 113 lei/mia de metri cubi.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a aprobat unanim, la cererea Moldovagaz, un nou tarif la gazele naturale pentru consumatorii casnici. Astfel, din 1 octombrie, moldovenii vor achita 29,27 lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale consumate. Astfel, prețul se majorează cu 6,28 lei sau cu puțin peste 27%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: