Moldovagaz va formula poziția finală privind posibila scumpire a gazului după 20 ianuarie
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz va formula poziția finală privind posibila scumpire a gazului după 20 ianuarie

SA „Moldovagaz” anunță că în prezent se analizează situația curentă și cea prognozată de pe piețele regionale de gaze naturale și de produse petroliere, care ar putea influența prețurile de achiziție în următoarele luni. Declarația companiei vine în urma conferinței vicepremierului Andrei Spînu. Oficialul declara că Moldovagaz ia în calcul opțiunea majorării tarifului la gaz pentru consumatori, iar guvernul – posibilitatea oferirii unui suport suplimentar. Prin urmare, Moldovagaz anunță că poziția companiei cu privire la o posibilă ajustare a tarifului va fi cunoscută după 20 ianuarie. 

Reprezentanții companiei spun că sunt concentrați pe încasarea plăților curente pentru gazele naturale furnizate consumatorilor în decembrie 2021. „Ceea ce este necesar pentru efectuarea plăților către SAP „Gazprom””, precizează sursa.

Cu privire la tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali, compania a declarat: „Poziția SA „Moldovagaz” referitor la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali, care este aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, va fi completamente formulată și publicată după data de 20 ianuarie a anului curent”, se arată în declarația companiei.

***

Vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă din 11 ianuarie, a spus că Moldova se confruntă în continuare cu o situație dificilă. „Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie, și nici în decembrie. Se va încheia atunci când prețul la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate. Nu este o criză a R. Moldova, este o criză la nivel european și din păcate afectează țara noastră la modul direct. Nu este influențată de R. Moldova și noi, guvernul, avem puține instrumente de a interveni la nivel european pentru a reduce prețurile”, a relatat Spînu.

„De asemenea, trebuie să menționăm că Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului, care să asigure achitarea curentă a gazului. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețurilor la nivel european”, a mai spus Spînu.

Oficialul a precizat că, în cazul în care majorarea va fi aprobată, aceasta va fi aplicată în facturile pentru februarie.

În luna ianuarie, prețul livrării gazelor naturale rusești în Moldova a crescut cu aproape $100 comparativ cu luna decembrie — până la $646 pentru o mie de metri cubi (în luna noiembrie, Moldova a achiziționat gazele naturale cu $450). Cei de la „Moldovagaz” au motivat acest lucru prin „creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene„.

„Moldovagaz” susține că deocamdată nu intenționează să reexamineze tariful la gazele naturale pentru consumatori. Însă dacă prețul livrărilor va continua să crească, cei din companie nu exclud că vor fi nevoiți să majoreze din nou tariful.

Totodată, tariful la energia electrică ar putea să se dubleze. Cel mai mare operator de pe piața de energie electrică, „Premier Energy”, a cerut de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului de la 1,51 lei până la 2,79 lei pentru un kWh. Cei din cadrul companiei au motivat această solicitare prin majorarea de aproape două ori a prețului de achiziție a energiei electrice livrată de „Energocom”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: