orkest.nl

Moldoveanul Ionel Manciu este noul prim concertmaster al Orchestrei Filarmonicii Olandeze

Moldoveanul Ionel Manciu este noul prim concertmaster al Orchestrei Filarmonicii Olandeze. Manciu își va face apariția în această nouă funcție weekendul viitor în cadrul concertelor orchestrei din Het Concertgebouw condus de fostul dirijor șef Hartmut Haenchen.

„Suntem încântați de sosirea sa și așteptăm cu nerăbdare să construim alături de el și dirijorul șef Lorenzo Viotti asupra calității orchestrei”, spune Willem de Bordes, liderul artistic al Orchestrei Filarmonicii Olandeze.

Poziția de concertmaistru este importantă și unică în fiecare orchestră. Concertmasterul nu este doar conducătorul primelor viori, ci este de fapt cea mai importantă legătură dintre dirijor și toți muzicienii orchestrei. El mediază, sprijină, ajustează și încurajează.

„Când Ionel Manciu a cântat cu noi pentru prima dată, se vedea cum cu ochii de șoim a căutat contactul cu diverși muzicieni din orchestră în toate momentele cruciale”, spune De Bordes. „Dragostea lui pentru repertoriul orchestral pare nelimitată, el cunoaște partitura pe dinafară și este un suport pentru fiecare dirijor”.

Ionel Manciu (1993) s-a născut în orașul Bender din Moldova. Primele lecții de vioară le-a primit de la Tamara Caftanat și mai târziu de la Galina Buinovschi la Liceul Muzical Ciprian Porumbescu din Chișinău. La vârsta de zece ani a debutat cu Orchestra Națională de Cameră a Moldovei cu Concertul pentru vioară în sol al lui Mozart.

De atunci a câștigat mai multe competiții naționale și internaționale. Manciu a cântat solo cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale și Orchestra Națională de Cameră din Chișinău, Orchestra Filarmonicii George Enescu din București, Orchestra de cameră Lvov și Orchestra de cameră Pori din Finlanda.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: