Moldovenii care au plecat în Germania ilegal riscă să fie expulzați? Proiectul pregătit la Berlin
Full Article 2 minutes read

Moldovenii care au plecat în Germania ilegal riscă să fie expulzați? Proiectul pregătit la Berlin

Germania se pregătește să declare Republica Moldova și Georgia țări de origine sigure. Dacă proiectul, elaborat și prezentat de ministra germană de Interne, Nancy Faeser va fi votat, Germania va fi în drept să expulzeze migranții moldoveni și georgieni aflați pe teritoriul țării ilegal, scrie DW. Or, potrivit ministrei Faeser, în Moldova și în Georgia „practic nu există persecuții politice”.

„Ambele țări vor să adere la Uniunea Europeană. În ambele țări, oamenii nu sunt, de obicei, expuși riscului de persecuție din motive politice. În plus, mai mult de unul din zece solicitanți de azil din Germania provin din aceste țări, iar recunoașterea ca fiind sigure va permite reducerea foarte rapidă și eficientă a migrației ilegale”, a spus ea într-un interviu acordat pentru Funke, publicat miercuri, 30 august.

Faeser a anunțat că Germania planifică să semneze acorduri în domeniul migrației cu Republica Moldova și Georgia.

„Acest lucru va oferi o șansă oamenilor care doresc să vină în Germania să obțină o educație aici, să lucreze aici și, de asemenea, să atragă personal calificat de care are nevoie”, a spus ea, adăugând că Moldova și Georgia, în același timp, se angajează să primească înapoi oamenii care nu sunt eligibili pentru a rămâne în Germania. Până acum, din cauza lipsei unor astfel de acorduri, Germania nu a putut expulza un număr mare de migranți.

Anterior, Ministerul german al Afacerilor Interne a justificat necesitatea adoptării rapide a acestui proiect de lege prin faptul că în prima jumătate a anului ponderea cererilor de azil aprobate din partea cetățenilor Republicii Moldova și Georgiei a fost de doar 0,1 la sută. Statutul țărilor de origine sigure va permite Germaniei să accelereze procesarea cererilor de azil de la cetățenii acestor țări și să expulzeze mai rapid migranții respinși.

Aproximativ 8 865 de persoane din Georgia şi 5 218 de persoane din Republica Moldova au solicitat azil în Germania anul trecut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: