Globetrender

Moldovenii cu pașaport biometric nu pot călători în Grecia. Precizările Ministerului de Externe

Cetățenii Republicii Moldova, posesori doar a pașaportului biometric, nu pot călători în Grecia în scop turistic. Totuși, posesorii unui pașaport biometric și a unui permis de ședere emis de către autoritățile unei țări membre a Uniunii Europene, pot intra pe teritoriul Republicii Elene, cu respectarea condițiilor de călătorie.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, toți pasagerii care călătoresc cu zboruri internaționale către Grecia sunt obligați să completeze și să trimită electronic formularul de localizare a pasagerilor (PLF) nu mai târziu de ziua precedentă înainte de intrarea în țară. Familiile pot trimite un formular comun e-PLF.

Toți călătorii trebuie să întrunească una din următoarele condiții:

  • un test PCR negativ de 72 de ore (rezultatul poate fi în engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și rusă, fiind emis de un laborator acreditat);
  • confirmarea însănătoșirii (test serologic – de la 2 la 9 luni);
  • confirmarea vaccinării (după 14 zile de la aplicarea ultimei doze).

Copii cu vârsta de până la 12 ani, nu vor prezenta testul PCR.

Suplimentar, la punctele de trecere a frontierei pot avea loc testări aleatorii. Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoana va fi plasată în carantină pentru 14 zile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: