Moldovenii s-au bucurat de salarii mai mari, la sfârșit de an. Top cele mai bine și mai prost plătite meserii
Full Article 2 minutes read

Moldovenii s-au bucurat de salarii mai mari, la sfârșit de an. Top cele mai bine și mai prost plătite meserii

Salariul mediu lunar brut ridicat de moldovenii care activează în sectorul real și în instituțiile bugetare a constituit, în trimestrul III al anului curent, puțin peste 12.300 lei. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), leafa este cu peste 16 la sută mai mare decât cea ridicată de moldoveni în primul trimestru al anului 2022 și cu 1,5% față de cea ridicată în trimestrul II din 2023.  

Potrivit datelor statistice, în trimestrul III din 2023 cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în domeniul informații și comunicații. Muncitorii care activează în sfera IT au primit salarii mediii de puțin peste 30.300 lei. Cei care lucrează în domeniul financiar și de asigurări au putut ridica salarii de circa 23.500 lei. Salarii medii de aproape 20 de mii de lei au putut să ridice în ultimele trei luni ale anului și muncitorii care lucrează în domeniul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Cele mai mici salarii au fost înregistrate în domeniile care vizează activități de cazare și alimentație publică – aproape 7.900 lei; agricultură, silvicultură și pescuit – peste 8.300 lei și artă, activități de recreere și de agrement – peste 8.600 lei.

Potrivit BNS, comparativ cu trimestrul III 2022, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în artă, activități de recreere și de agrement și activități de servicii administrative și activități de servicii suport – cu câte 19,2%; învățământ – cu 18,9% și comerț cu ridicata și cu amănuntul – cu 18,4%.

În sectorul bugetar, în trimestrul III 2023 câștigul salarial mediu lunar a constituit aproape 10.200 lei (cu 18,8% mai mult față de trimestrul III 2022), iar în sectorul real – circa 13.100 lei (cu 15,2% mai mult față de trimestrul III 2022).

Moldovenii s-au bucurat de salarii mai mari, la sfârșit de an. Top cele mai bine și mai prost plătite meserii

Biroul Național de Statistică


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: