România: Moldovenii vor fi scutiți de carantină, doar dacă vor avea doza booster sau certificatul COVID valabil
Full Article 2 minutes read

România: Moldovenii vor fi scutiți de carantină, doar dacă vor avea doza booster sau certificatul COVID valabil

Moldovenii care vor să intre în România o pot face doar dacă după administrarea celei de-a doua doză de vaccin nu a trecut nouă luni sau dezint certificatul care confirma doza booster, care nu are termen de valabilitate. O asemenea măsură a fost aprobată de către Guvernul de la București pe 3 februarie. De asemenea, este valabil și prezentarea unui test PCR negativ sau dovada trecerii prin boală.

Așadar, pentru a evita carantina de 5 zile la intrarea în țară, cetățenii trebuie să prezinte un certificat COVID-19 pentru vaccinarea cu trei doze (două doze doar dacă ultima a fost făcută în urmă cu cel mult 9 luni), trecerea prin boală în ultimele 180 de zile, sau test PCR făcut în urmă cu cel mult 72 de ore.

„Certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la finalizarea schemei de vaccinare au trecut mai mult de 270 de zile. Astăzi a fost adoptată măsura și în România. Dacă avem schemă completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la a doua doză, putem să îl folosim. Acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul UE, nu se adresează modul în care funcționează societatea în interiorul statelor membre, inclusiv în România”, a declarat secretarul de stat din ministerul Sănătății, Andrei Baciu, citat de digi24.

Deși la frontierele României va fi valabil doar certificatul cu trei doze, în țară încă este valabil cel cu două doze de vaccin.

De la 1 februarie, la nivelul Uniunii Europene a intrat în vigoare măsura potrivit căreia certificatul digital COVID-19 este valabil doar cu trei doze de vaccin, dovada treceri prin boală sau test PCR negativ.

Potrivit ultimei decizii a CNSU, perioada de carantină pentru cei care intră în România este de 5 zile pentru persoanele nevaccinate, netestate sau care nu au trecut prin boală.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: