Monica Babuc ar putea prelua funcția de directoare a Institutului Cultural Român din Chișinău
Full Article 2 minutes read

Monica Babuc ar putea prelua funcția de directoare a Institutului Cultural Român din Chișinău

Monica Babuc, fostul ministru al Culturii în timpul guvernării controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, ar putea prelua funcția de directoare a Institutului Cultural Român din Chișinău, potrivit mai multor surse ale publicației Libertatea

Babuc urmează să fie audiată, miercuri, 29 martie, în Comisiile de cultură şi de politică externă din Senatul României pentru funcția de directoare a Institutului Cultural Român din Chișinău, potrivit mai multor surse Libertatea din ICR și MAE.

Oficial, propunerea a fost făcută de președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, și aprobată de Ministerul Culturii și de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Neoficial, spun sursele Libertatea din cadrul Institutului Cultural, Babuc a fost propusă de PSD.

„Potrivit înțelegerii la nivel de coaliție, funcția de director al ICR Chișinău revine PSD, partid care s-a gândit să facă o afacere politică din această numire și astfel a propus-o pe Monica Babuc, o apropiată a oligarhului fugar Plahotniuc”, explică sursele ziarului.

Scopul ar fi ca social-democrații să-și crească scorul electoral în Republica Moldova cu ajutorul capitalului și influenței politice ale fostei ministre.

Mai multe surse din ICR au declarat pentru Libertatea că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis MAE român un mesaj în care își exprimă rezervele cu privire la propunerea Monicăi Babuc pentru șefia ICR Chișinău. MAE și Administrația Prezidențială din Moldova nu au răspuns încă solicitărilor de a comenta existența mesajului Maiei Sandu către autoritățile românești”, se arată în articol.

NewsMaker a solicitat un comentariu din partea Președinției cu privire la informația care face trimitere la președinta țării Maia Sandu.

Cine este Monica Babuc

Monica Babuc a fost, în Republica Moldova, ministru al culturii  (mai 2013-iulie 2017), ministru al educației, culturii și cercetării (iulie 2017-iunie 2019) și vicepreședinte al Parlamentului moldovean (iunie 2019-decembrie 2020). A ocupat și fotoliul de deputată în două mandate (2014-2015, 2019-2021). Toate aceste funcții au fost obținute cu sprijinul Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune în care s-a înscris în 2010. În 2015, Babuc a candidat la alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului, obținând 2,17% din voturi.

După fuga lui din 2019, Babuc, care anterior fusese și vicepreședintă a PDM, a preluat conducerea interimară a formațiunii politice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: