greece.greekreporter.com

Moody’s: Ratingul R. Moldova a coborât de la B3 stabil la B3 negativ

Agenția de rating Moody’s a înrăutățit perspectiva asupra ratingului R. Moldova de la B3 stabil la B3 negativ. Printre motivele invocate se numără apropierea teritorială a țării față de războiul din Ucraina, potențiala sursă de instabilitate din cauza regiunii transnistrene, precum și dependența semnificativă a Moldovei față de Rusia. 

Reprezentanții agenției Moody’s consideră că riscurile sunt atât de mari, încât nici măcar susținerea financiară din partea UE și a institutelor financiare internaționale nu vor putea compensa consecințele negative pentru economie.

În același timp, „confirmarea ratingului B3 echilibrează rezistența economică restrânsă a Moldovei cu o datorie de stat moderată și cu o susținere semnificativă a capacității sale de creditate din contul oferirii ajutorului financiar extern. Acest ajutor financiar ne va ajuta să reducem riscurile legate de sectorul bancar, lichiditățile și vulnerabilitatea externă a Moldovei”, se arată în declarație.

Unul dintre avantajele menționate este faptul că în iulie 2021 a fost aleasă o majoritate pro-europeană, concentrată asupra reformelor anticorupție, ceea ce plasează Moldova într-o poziție avantajoasă pentru obținerea susținerii financiare suplimentare.

În același timp, Moody’s a menționat că „o deschidere limitată față de operațiunile cu capitalul, o eficiență slabă a politicilor și datorie externă cam ridicată”.

Moody’s prognozează o creștere reală a PIB-ului la nivelul de 0,2% în 2022. Deficitul bugetar va crește până la 7,4% din PIB.

Potrivit celor de la Moody’s, Transnistria joacă încă un rol important în securitatea energetică a Moldovei, având în vedere că gazoductele din Rusia traversează regiunea și că acolo se află și principala centrală electrică pe gaz a țării.

Moldova este, de asemenea, expusă riscului unei întreruperi susținute în aprovizionarea cu gaze din Rusia în timpul acestei escaladări a tensiunilor geopolitice, în special având în vedere recenta alegere a unui guvern pro-UE care poziționează Moldova drept „nealiniată” cu Rusia.

Agenția întocmește ratingul bazându-se inclusiv pe subiectele: ecologie, protecție socială și buna guvernare. La acest capitol, Moldova stă prost, având un rating negativ de CIS-4. Potrivit Moody’s, cel mai rău Moldova stă la capitolul riscuri de natură socială.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Moldova și-a deschis oficial ambasada în Kazahstan. Popșoi: „Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri”

Pe 2 iulie, Republica Moldova și-a deschis oficial Ambasada la Astana, capitala Kazahstanului. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, misiunea va oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan și va asigura protecția drepturilor și intereselor acestora.

La ceremonia oficială au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială în Kazahstan, omologul său Murat Nurtleu și reprezentanți ai corpului diplomatic.

„Deschiderea ambasadei la Astana reflectă angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea unei cooperări durabile cu Kazahstanul, dar și cu întreaga regiune a Asiei Centrale. Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri, dar și de oportunitățile pe care această cooperare le oferă în plan politic, economic și sectorial”, a declarat Mihai Popșoi.

„Este o onoare să fiu prezent aici pentru a marca un moment important în relațiile dintre Kazahstan și Moldova. Deschiderea ambasadei întărește legăturile Kazahstanului cu comunitatea internațională și contribuie la dezvoltarea prieteniei și cooperării în diferite domenii cu Moldova. Vă asigur de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe și al Guvernului Kazahstanului”, a declarat Murat Nurtleu.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, odată cu inaugurarea oficială, misiunea își începe activitatea pentru a oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan, precum și pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor acestora: „Pe lângă sprijinul acordat comunității moldovenești, ambasada va facilita dialogul politic și va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii-cheie, precum economia, comerțul, educația, cultura și știința. De asemenea, va asigura o comunicare directă și eficientă cu autoritățile centrale și locale din Kazahstan”. Ambasada Republicii Moldova la Astana este condusă de ambasadorul Ștefan Gorda.

Potrivit ministerului, în cadrul ceremoniei, Mihai Popșoi a oferit Diplome de Onoare ale Guvernului pentru doi cetățeni moldoveni stabiliți la Astana: Aurel Gîscă – pentru implicare civică și sprijinul acordat consolidării prezenței diplomatice a Republicii Moldova în Kazahstan, și Natalia Karagoz – în semn de apreciere pentru contribuția activă la promovarea patrimoniului cultural național.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice la 16 septembrie 1992. Până acum, interesele Republicii Moldova în Kazahstan erau reprezentate prin ambasada Moldovei de la Moscova, care avea mandat și pentru Kazahstan. Kazahstan a deschis propria ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.

La sfârșitul lunii august 2024, Guvernul de la Chișinău a aprobat deschiderea oficială a ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru înființarea acestei misiuni diplomatice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: