Moody’s: Ratingul R. Moldova a coborât de la B3 stabil la B3 negativ
Full Article 2 minutes read

Moody’s: Ratingul R. Moldova a coborât de la B3 stabil la B3 negativ

Agenția de rating Moody’s a înrăutățit perspectiva asupra ratingului R. Moldova de la B3 stabil la B3 negativ. Printre motivele invocate se numără apropierea teritorială a țării față de războiul din Ucraina, potențiala sursă de instabilitate din cauza regiunii transnistrene, precum și dependența semnificativă a Moldovei față de Rusia. 

Reprezentanții agenției Moody’s consideră că riscurile sunt atât de mari, încât nici măcar susținerea financiară din partea UE și a institutelor financiare internaționale nu vor putea compensa consecințele negative pentru economie.

În același timp, „confirmarea ratingului B3 echilibrează rezistența economică restrânsă a Moldovei cu o datorie de stat moderată și cu o susținere semnificativă a capacității sale de creditate din contul oferirii ajutorului financiar extern. Acest ajutor financiar ne va ajuta să reducem riscurile legate de sectorul bancar, lichiditățile și vulnerabilitatea externă a Moldovei”, se arată în declarație.

Unul dintre avantajele menționate este faptul că în iulie 2021 a fost aleasă o majoritate pro-europeană, concentrată asupra reformelor anticorupție, ceea ce plasează Moldova într-o poziție avantajoasă pentru obținerea susținerii financiare suplimentare.

În același timp, Moody’s a menționat că „o deschidere limitată față de operațiunile cu capitalul, o eficiență slabă a politicilor și datorie externă cam ridicată”.

Moody’s prognozează o creștere reală a PIB-ului la nivelul de 0,2% în 2022. Deficitul bugetar va crește până la 7,4% din PIB.

Potrivit celor de la Moody’s, Transnistria joacă încă un rol important în securitatea energetică a Moldovei, având în vedere că gazoductele din Rusia traversează regiunea și că acolo se află și principala centrală electrică pe gaz a țării.

Moldova este, de asemenea, expusă riscului unei întreruperi susținute în aprovizionarea cu gaze din Rusia în timpul acestei escaladări a tensiunilor geopolitice, în special având în vedere recenta alegere a unui guvern pro-UE care poziționează Moldova drept „nealiniată” cu Rusia.

Agenția întocmește ratingul bazându-se inclusiv pe subiectele: ecologie, protecție socială și buna guvernare. La acest capitol, Moldova stă prost, având un rating negativ de CIS-4. Potrivit Moody’s, cel mai rău Moldova stă la capitolul riscuri de natură socială.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: