Andrei Mardari / NewsMaker

Moratoriul privind angajarea în sectorul public a fost prelungit

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi extinderea până la 31 decembrie 2022 a moratoriului temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pe funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2021. Este vorba de peste 14 mii de funcții vacante.

Documentul prevede că, pe parcursul moratoriului, angajarea personalului pe funcțiile vacante se realizează cu menținerea lunară a numărului de posturi vacante per autoritate/instituție publică indicate în anexele proiectului.

În același timp, prevederile proiectului admit posibilitatea încadrării, în perioada moratoriului, a personalului strict necesar pentru realizarea misiunii autorității publice sau în cazul reorganizărilor, cu depășirea numărului de funcții vacante indicat, prin coordonarea cu Ministerul Finanțelor.

Prevederile prezentului document nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs.

Totodată, se recomandă unităților administrativ-teritoriale, autorităților publice independente și Casei Naționale de Asigurări Sociale să suspende încadrarea personalului pe funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată.

Măsurile politicii salariale pentru anul 2022 au un impact considerabil asupra bugetului public național. Pentru anul 2022, cheltuielile de personal se estimează la 20,7 miliarde lei, cu o creștere de 1,5 miliarde lei față de cheltuielile aprobate pe anul 2021. Alocațiile respective includ majorarea valorilor de referință utilizate la calcularea salariilor în sectorul bugetar în mediu cu 5,9%, majorarea claselor de salarizare a cadrelor didactice din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică, precum și  a altor angajați din sectorul bugetar. Implementarea acestora va fi posibilă doar în condițiile eficientizării și stabilirii unui regim strict de utilizare a cheltuielilor publice.

Reamintim, moratoriul privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pentru funcțiile vacante a fost instituit la 30 noiembrie 2018.

Înainte de aprobarea acestei hotărâri, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că Guvernul vrea să distrugă Autoritățile Publice Locale. Și directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui și-a exprimat îngrijorarea și a declarat că așteaptă unele clarificări.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

În Moldova se așteaptă temperaturi caniculare și ploi puternice. Prognoza meteo pentru săptămâna viitoare

Pe teritoriul Republicii Moldova se așteaptă temperaturi săptămâna viitoare, între 14 și 20 iulie. Cu toate acestea, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vremea s-ar putea răcori în a doua jumătate a săptămânii, iar în unele regiuni s-ar putea înregistra ploi torențiale cu descărcări electrice.

În nord țării, mercurul din termometre va indica +29°C în timpul zilei, iar noaptea temperatura aerului va coborî până la +17°C. Aici, potrivit prognozelor, se așteaptă ploi puternice miercuri, 16 iulie. Până în weekend, acestea se vor opri.

În raioanele centrale și în Chișinău, săptămâna viitoare sunt așteptate temperaturi de până la 31°C pe timp de zi. Iar în perioada nocturnă valorile termice vor indica aproximativ +18°C. În prima jumătate a săptămânii, meteorologii prognozează cer variabil. Până joi, acesta se va transforma în averse cu descărcări electrice, iar spre weekend cerul se va însenina din nou.

La sud, pe timp de zi, temperaturile vor urca până la +33°C. Noaptea se vor înregistra în jur de +22°C. Conform meteorologilor, în această regiune furtunile și ploile sunt așteptate vineri, 18 iulie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: