„Dar cine să lucreze?” Ceban, despre moratoriul privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pe funcțiile vacante
Full Article 2 minutes read

„Dar cine să lucreze?” Ceban, despre moratoriul privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pe funcțiile vacante

Primarul capitalei Ion Ceban afirmă că Guvernul vrea să distrugă Autoritățile Publice Locale. Asta după ce, pe ordinea de zi a ședinței, din 29 decembrie, a Executivului a fost inclus proiectul de hotărâre privind extinderea moratoriului temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar. Și directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui și-a exprimat îngrijorarea și așteaptă clarificări.

„Este o batjocoră față de toți primarii. Dar cine să lucreze, v-ați întrebat. Ați angajat în funcții doar oameni și rude care convin vouă. Restul oamenilor ce să facă, să plece? Doar Primăria Chișinău are circa 2780 de locuri vacante, iar în toată țara situația este și mai gravă. Pe lângă faptul că nu permiteți majorarea salariilor angajaților, acum îi trimiteți conștient și asumat să caute de muncă peste hotare”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Viorel Furdui, acest document vizează direct și indirect autoritățile publice locale. Pe de o parte, spune Furdui, subiecții vizați nu au fost consultați, iar pe de altă parte, documentul generează anumite confuzii.

„Atragem atenția asupra faptului că APL și așa se sufocă în condițiile unor sumedenii de atribuții legale pe care le dețin și lipsa de personal calificat în realizarea acestor atribuții, datorită unui sistem excesiv de centralizat și lipsei de suficientă libertate pentru APL în domeniul remunerării și angajării. Aceasta indiferent de mărimea localității, urbane sau rurale – toți se confruntă cu aceeași problemă. Prin urmare, cerem ca Guvernul să vină cu clarificări la acest subiect și să elimine orice posibilitate de interpretare și abuzuri ulterioare din partea organelor de control”, a menționat Viorel Furdui.

Guvernul va aproba extinderea moratoriului temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pe funcțiile vacante înregistrate la 30 noiembrie 2021. O decizie în acest sens urmează să fie aprobată de Executiv, în ședința din 29 decembrie. Cele mai multe locuri vacante sunt la Ministerul Afacerilor Interne – 1974, Ministerul Apărării-1541 și Ministerul Finanțelor – 599.

Numărul de funcții vacante în autoritățile publice locale pentru care se recomandă suspendarea încadrării este de 6315.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: