„Motiv pentru Chișinău să se retragă din acordul din 1992”. Krasnoselski susține că scopul „atentatului terorist” era discreditarea Rusiei
Full Article 3 minutes read

„Motiv pentru Chișinău să se retragă din acordul din 1992”. Krasnoselski susține că scopul „atentatului terorist” era discreditarea Rusiei

Scopul „atentatelor teroriste”, prevenite în Transnistria, a fost discreditarea Rusiei și forțelor ruse de menținere a păcii. Declarația a fost făcută de liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, pe 23 martie, la o întâlnire cu reprezentanții misiunii OSCE în Moldova. Liderul autoproclamat al regiunii transnistrene a mai spus că dacă presupusul atentat ar fi avut loc ar fi fost „un motiv pentru Chișinău să se retragă din acordul din 1992″.

„Ar fi acuzat trupele ruse de menținere a păcii de inacțiune, că nu mai pot asigura fizic pacea pe pământ, nu pot asigura viața oamenilor, în special a unei astfel de misiuni reprezentative a OSCE, acest lucru desigur ar fi fost un fapt”, a declarat Krasnoselski.

El a adăugat că dacă „atacul terorist” se întâmpla, atunci s-ar fi folosit ca „un motiv pentru Chișinău să se retragă din acordul din 1992 privind reglementarea pașnică a conflictului, în baza căruia a fost lansată o operațiune de menținere a păcii pe malurile Nistrului”.

„Și aceasta, în opinia mea, ar fi fost un declanșator puternic, o bază puternică ca Moldova să-și anunțe cu îndrăzneală retragerea din acord. Deși și fără aceasta, astfel de gânduri există”, a menționat el.

***

Amintim că, în seara de 9 martie, postul de televiziune „Pervîi Prednestrovskii” (Первый Приднестровский) a difuzat un film documentar despre presupusul atentat terorist, prin care s-ar fi urmărit asasinarea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski, dar și a altor persoane cu funcții înalte din administrația nerecunoscută de la Tiraspol. Pe 10 martie, postul propagandist rusesc RT a anunțat că YouTube a șters materialul, pentru „încălcarea regulilor” comunității.

Ulterior, așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene Anatolii Gurețki a anunțat că ținta atacului terorist despre care s-a pregătit un film documentar era delegația OSCE. Acesta urma să aibă loc pe 14 februarie, în apropiere de cetatea Tighina, în momentul în care delegația trebuia să se întoarcă la Chișinău.

Presupusul atac terorist împotriva mai multor așa-ziși oficiali de la Tiraspol, apoi asupra Delegației OSCE, ar fi avut scopul de îngrădire a accesului diplomaților străini în regiunea transnistreană, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialul însă nu exclude faptul că aceste acțiuni ar putea face parte din scenariul Federației Ruse de destabilizare a situației din Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: