Nicușor Dan, primarul Bucureștiului și candidat independent la alegerile pentru funcția de președinte al României, a mulțumit românilor din Republica Moldova în prima declarația pe care a făcut-o după ce a acces în turul II. Acesta a accentuat că în Republica Moldova a obținut peste jumătate din cele aproape 91 000 de voturi exprimate. Totodată, concurentul electoral și-a exprimat încrederea că va putea să-l învingă pe contracandidatul său, extremistul George Simion, în runda finală a scrutinului prezidențial.
„Vreau să mulțumesc tuturor care au votat pentru noi. Vreau să mulțumesc celor care au votat pentru ceilalți candidați, pentru că a fost un proces democratic de care România avea nevoie. Vreau să mulțumesc în mod special românilor din Republica Moldova, unde am câștigat cu peste 50%.
O să urmeze un tur II dificil, cu candidatul izolaționist. N-o să fie o dezbatere între persoane, o să fie o dezbatere între o direcție pro-occidentală pentru România și o direcție anti-occidentală pentru România. Despre asta va fi turul II. Este sarcina noastră să convingem românii că România are nevoie de direcția pro-occidentală. Și pe asta se va axa campania noastră în cele două săptămâni. Îi chem pe toți românii să fie parte din această bătălie. Sunt optimist că o s-o câștigăm, că România va păstra direcția. Și am speranțe că, cu toate resursele pe care țara asta le are, o să fie, în câțiva ani, în locul pe care și-l merită”, a declarat Nicușor Dan.
Amintim că, în urma primului tur al alegerilor pentru funcția de președinte al României din 5 mai, George Simion, candidatul și liderul AUR, a acumulat 40,96% din voturile exprimate. Acesta este urmat de candidatul independent Nicușor Dan, care a obținut 20,99% din sufragii.
În Republica Moldova, la vot s-au prezentat 90 851 de persoane. Nicușor Dan a obținut 52,63% din voturi, fiind urmate de Crin Antonescu – cu 21,69%, George Simion – cu 12,47%, Elena Lasconi – cu 9,6% și Victor Ponta – cu 2,2%.
Nicușor Dan și George Simion se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale pe 18 mai.
If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.
În prima zi a perioadei electorale, Blocul «Pobeda» a depus actele la CEC. Blocul este format din partide apropiate lui Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția moldovenească.
Dacă CEC va înregistra blocul, ceea ce este puțin probabil, lista electorală ar urma să o aibă în frunte pe bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Intriga constă în faptul că deja pe 5 august ar putea fi pronunțată o sentință de condamnare împotriva lui Guțul în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid «Șor». În articolul «Guțul este adusă în prim-plan», NM a analizat dacă este aceasta o încercare a lui Șor de a-și proteja aliata de închisoare sau o manevră politică bine calculată.
Tauber: 13 ani de închisoare?
Între timp, procurorii au cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru o altă aliată a lui Șor — deputata Marina Tauber, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului. Tauber nu se mai prezintă la ședințele de judecată de mai bine de jumătate de an. Potrivit unor informații, ea se află în Rusia.
În timpul ședinței de judecată, în fața instanței a avut loc un protest în susținerea lui Tauber. Poliția a declarat că unii participanți la acțiune au fost plătiți. Trei persoane, care ar fi împărțit bani, potrivit poliției, au fost reținute. În privința lor a fost deschis un dosar penal.
Ceban: povestea interdicției
Președintele României, Nicușor Dan, a declarat că interdicția de intrare în România aplicată primarului de Chișinău, Ion Ceban, a fost «rezultatul unei evaluări de securitate națională». Dan a refuzat să ofere detalii despre motivele concrete ale acestei interdicții.
Între timp, Ceban a comentat declarația lui Dan, spunând că «până în prezent nu există informații oficiale despre instituția din România care a luat decizia privind interdicția». El a adăugat că președintele român, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor pe acest subiect, «doar s-a bâlbâit și a zâmbit ironic».
Tudor Mardei / NewsMaker
Popșoi pleacă la Bruxelles
Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a plecat la Bruxelles, unde, în cadrul Consiliului Afacerilor Externe al UE, urmează să se întâlnească cu miniștrii de externe ai statelor membre, dar și cu comisarii europeni Kaja Kallas și Marta Kos. Popșoi are planificată și o întâlnire cu diaspora moldovenească.
Vizitele externe ale Maiei Sandu
Vizitele externe ale președintei Maia Sandu și ale angajaților administrației prezidențiale în prima jumătate a anului 2025 au costat bugetul 500 de mii de lei. În șase luni, președinta și consilierii săi au efectuat 33 de deplasări în străinătate.
Războiul din Ucraina și militarii moldoveni
Ministerul Apărării al Moldovei a calificat drept falsă informația potrivit căreia 10 militari ai Armatei Naționale ar participa la războiul din Ucraina, patru dintre ei fiind deja omorâți. Potrivit ministerului, niciun militar moldovean nu participă la acțiuni militare în afara țării.
HiTech Park în Stăuceni
Lângă localitatea Stăuceni ar putea apărea în următorii cinci ani un HiTech Park — un mini-oraș pentru specialiștii IT. Parlamentul a adoptat în ultima sa ședință un proiect de lege care stabilește regimul special de funcționare pentru noul M-park. Citiți mai multe detalii în articolul «200 de milioane de euro pentru un mini-oraș pentru IT-iști».
Ștefan Vodă: «Cealaltă Moldovă» 2.0
NM a lansat și a doua serie a proiectului «Cealaltă Moldovă». Primul episod a fost filmat în Ștefan Vodă — un oraș din sudul țării, situat la câțiva kilometri de granița cu Ucraina. Fondat ca o colonie germană numită Kizil, redenumit în perioada sovietică Suvorov, astăzi este unul dintre cele mai «tinere» orașe din țară: a obținut statutul de oraș în 1990. Despre cum este orașul acum, cum își duc traiul locuitorii, cum fac față problemelor și în ce cred, priviți în reportajul video NM.
Vești bune de la NM:
Redacția NewsMaker și-a lansat propriul canal în rețeaua de socializare X.com (fostul Twitter) în limba engleză. Acum puteți afla rapid, și în engleză, cum se pregătește țara pentru alegerile parlamentare importante din această toamnă. Abonați-vă pentru a nu rata nimic și distribuiți linkul celor care vor să fie la curent cu ce se întâmplă în Moldova.
Vremea: caniculă și ploi torențiale
La începutul săptămânii, potrivit prognozelor, se va menține canicula, iar în a doua parte a săptămânii se așteaptă o scădere a temperaturilor și sunt șanse mari de ploi torențiale însoțite de descărcări electrice. Ar fi bine.
Agenda zilei, 15 iulie:
09:30 — Conferință de presă a partidului PAS
10:00 — Ședința Consiliului Audiovizualului
12:15 — Conferință de presă a blocului «Alternativa»