Munteanu, despre Vetting: Procurorii integri ar putea demisiona, iar ceilalți „vor lupta” să rămână
Full Article 4 minutes read

Munteanu, despre Vetting: Procurorii integri ar putea demisiona, iar ceilalți „vor lupta” să rămână

Procurorii integri ar putea să demisioneze din cauza procedurii de vetting, iar cei asupra cărora planează suspiciuni de corupție „vor lupta” pentru a rămâne în sistemul procuraturii. Declarația a fost făcută de procurorul general Ion Munteanu în cadrul ediției din 6 iunie a emisiunii „În profunzime” de la Pro TV. Ion Munteanu a menționat că procurorii integri ar putea pleca din funcții pentru că în trecut, până a fi mărite salariile, au trăit din surse financiare pe care nu le pot dovedi – ceea ce este o condiție obligatorie a evaluării de vetting. Cu toate acestea, procurorul general a comunicat că, până acum, nu se atestă o plecare masivă din sistem. 

În timpul emisiunii, Ion Munteanu a vorbit despre ce așteptări are de la procedura de vetting a procurorilor, care se află în desfășurare.

Senzația mea la moment este aceia că anume acei care urmau să-și facă niște concluzii la începerea acestui proces de vetting, asupra cărora există percepție de coruptibilitate sau ineficiență în sistem sau încălcarea eticii, urmau să plece de bună voie, aceste persoane n-au de gând să plece. Aceste persoane urmează sau cel puțin am perceput că vor lupta până la urmă pentru a se menține în sistem. Vor contesta în cazul în care vor pica examenul de vetting. Pe de altă parte, colegii onești care și-au exercitat atribuțiile cu multă dedicație stau pe gânduri foarte serios să meragă… (să demisioneze – n. r.)”,

Ion Munteanu a precizat că, din câte cunoaște, în prezent doar un procuror a promovat vetting-ul. „Din discuții cu această persoană, a fost un exercițiu destul de dur, amănunțit”, a adăugat el.

Întrebat de ce procurorilor le este „frică” de vetting, în cazul în care n-au nimic de ascuns, Munteanu a spus: „Însuși specificul acestui exercițiu este destul de complicat. Fiecare argument trebuie să-l poți demonstra cu acte, cu probe, sau specificul țării este acela că, da, o bună parte din procurori până în 2016, când efectiv a fost mărit salariul, au trăit din donațiile părinților sau surse venite de peste hotare, din bani făcuți la negru. Deci nu există confirmare. Acuma, eu procurori aceștia îi cunosc din prima zi de serviciu. Eu știu că s-au ocupat, însă ei nu au posibilitate să demonstreze acești bani și atunci n-au argumente față de Comisia de Vetting că acești bani sunt corecți și sunt legali. Și sunt foarte mult pe dubii”.

Cu toate acestea, procurorul general a declarat că este „optimist” și că, deocamdată, nu se atestă o plecare masivă din sistemul procuraturii. Acesta a menționat că, până acum, trei procurori au depus cereri de demisie, însă acestea nu au legătură cu vetting-ul și că a fost informat despre intenția subalternilor săi de a pleca din funcții din timp.

Referindu-se la declarația sa din noiembrie 2023, când a spus că 50% din procurori iau în calcul opțiunea de a demisiona din cauza vetting-ului, Ion Munteanu a declarat că atunci exista un astfel de risc. „În luna decembrie, noiembrie anul trecut, cumva era mai multă alertă în sistemul procuraturii sau în Procuratura Anticorupție”, a explicat acesta.

Precizăm că Ion Munteanu a susținut cu succes evaluarea Comisiei Vetting, atunci când a candidat la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Ulterior însă Munteanu a renunțat la intenția de a deveni judecător CSJ și a participat la concursul pentru funcția de procuror general, pe care l-a câștigat. Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a spus că nu este necesară examinarea repetată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: