Mureșan, despre reducerea implicării SUA în Europa: „Uniunea Europeană va ajuta și statele candidate” (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Mureșan, despre reducerea implicării SUA în Europa: „Uniunea Europeană va ajuta și statele candidate” (VIDEO)

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat, în contextul afirmațiilor venite de la București despre faptul că Rusia ar fi cerut SUA să-și retragă prezența din Europa de Est pentru a-și extinde influența în această zonă, că Europa este „puternică și unită”, fiind diferită de cea din trecut. El a adăugat că Uniunea Europeană poate ajuta Republica Moldova, iar planul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru țara noastră, care a fost aprobat pe 19 februarie de Parlamentul European, este o dovadă în acest sens. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 20 februarie a emisiunii „În profunzime”, de la Pro TV.

Siegfried Mureșan a fost întrebat dacă Uniunea Europeană este în măsură să facă ceva în contextul în care au apărut declarații despre faptul că Federația Rusă ar fi cerut SUA să-și retragă prezența din Europa de Est, unde se află inclusiv Republica Moldova, pentru a-și extinde influența în zonă.

Faptul că, ieri, toată Uniunea Europeană a căzut deacord să ajutăm R. Moldova cu aproape două miliarde de euro arată că suntem hotărâți, vrem și putem face ceva și putem ajuta. În primul rând, sunt diferențe mari între anul 2025 și 1945, când a avut loc Conferința de la Ialta. O diferență majoră este că Uniunea Europeană este unită și puternică. (…) Da, Donald Trump face lucruri pe care nu le-am așteptat din partea unui președinte american: Statele Unite își reduc implicarea în Europa. (…) Prin această reducere a implicării Statelor Unite, Uniunea Europeană devine și mai importantă. Ca atare, avem acum confirmarea faptului că cetățenii R. Moldova au ales corect când, la referendum, au spus „vrem integrare europeană”. Uniunea Europeană va strânge rândurile, va ajuta și statele candidate. Nu trebuie să ne uităm foarte mult la Donald Trump, să analizăm foarte mult. Trebuie să acționăm mai mult aici, la nivel european. (…) Să nu-i credem pe pro-rușii care declară Uniunea Europeană a fi slabă. Ea este puternică, este o zonă bine dezvoltată”, a spus el.

Amintim că, pe 19 februarie, consilierul pentru apărare și siguranță națională a președintelui României, Cristian Diaconescu, a declarat, în timpul unei discuții la Antena 3 CNN despre negocierile dintre delegațiile SUA și Federației Ruse de la Riyadh, care avuseseră loc o zi mai devreme, că rușii au solicitat retragerea Statelor Unite ale Americii din Europa de Est. Acesta a menționat că așteptările părții ruse țin de faptul ca, ulterior, să aibă loc negocieri care să ducă finalmente la recunoașterea unei zone de influență a Rusiei în această zonă a continentului european, după modelul Conferinței de la Ialta din 1945. El a adăugat că Statele Unite ale Americii au refuzat, însă „nu avem garanții”.

Pe 20 februarie, Cristian Diaconescu a precizat că, de fapt, propunerea a fost făcută în anul 2022, nu în cadrul negocierilor de la Riyadh.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: