„N-aveți o analiză serioasă“. Critici dure către ministrul Finanțelor din partea unui deputat PAS, pe tema accizei pentru tutun
Full Article 5 minutes read

„N-aveți o analiză serioasă“. Critici dure către ministrul Finanțelor din partea unui deputat PAS, pe tema accizei pentru tutun

Rata accizei la produsele din tutun pentru 2023 a provocat tensiuni la ședința Parlamentului. Deputatul PAS Dan Perciun i-a reproșat ministrei Finanțelor Veronica Sirețeanu că o cotă de doar 7% va duce la o creștere a achiziționării țigărilor și va reduce din veniturile obținute de stat. 

Veronica Sirețeanu a venit la ședința din 30 iunie a Parlamentului pentru a prezenta Proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2024. În cadrul sesiunii de întrebări-răspunsuri, deputatul PAS și președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun s-a arătat nemulțumit de rata de 7% la accizele pentru tutun pentru 2023, propusă de Ministerul Finanțelor.

Deputatul a declarat că dinamica arată o creștere a salariului mediu de circa 15% în ultimii 5 ani, iar acest lucru va duce la creșterea capacității de cumpărare a populației peste valoarea majorării propuse la accizele pentru tutun, ceea ce va face țigările mai accesibile. Parlamentarul a mai spus că rata de doar 7% nu se aliniază la politicile de sănătate publică și va duce la incapacitatea angajamenetele privind armonizarea accizei pentru tutun la directiva Uniunii Europene. Totodată, Perciun a menționat că rata propusă de ministerul Finanțelor este, în prezent, sub cea din Ucraina.

„Eu știu că industria tutunului este reprezentată prin MCAM și EBA în mod special, întotdeauna promovează rate cât mai mici de accizare cu argumentul, mai rar probat, că oricare intervenție va ducecumva la creșterea produselor ilegale. Totuși de ce Ministerul Finanțelor a acceptat aceste argumente și nu a propus niște rate aliniate angajamentelor UE, creșterii puterii de cumpărare a populațieisau cel puțin la nivelul Ucrainei?”,  a întrebat Perciun.

În replică, ministra a invocat teoria numită Curba Laffer.

„În momentul în care tu poți să crești ratele la un anumit impozit, dar asta nu o să-ți aducă mai multe beneficii la bugetul de stat, deci există un punct critic în care orice persoană care face politici publice, în special politici publice în fiscalitate, le cunoaște foarte bine. Respectiv, noi am avut o creștere destul de accelerată anul trecut de 25% la accize la produsele de tutun, dacă le-ați menționat în mod special, ceea ce nu neapărat ne-a adus o creștere de 25% în încasări la aceste produse de tutun, asta încerc să explic”, a spus aceasta.

Totodată, Veronica Sirețanu s-a arătat sceptică în privința prognozei deputatului PAS în privința creșterii salaraiului mediu cu 15%.

„Acum prognoza dvs, că în următoarele perioade salariul mediu va crește cu 15% este una foarte optimistă din punctul meu de vedere, ar fi bine să fie așa. Urmărind tendințele, urmărind prognozele de creștere economică eu cred că noi o să trebuiască să temperăm aceste așteptări. Respectiv, această creștere a accizelor, pe care am prognozat-o noi, de 7%, noi am aliniat-o la rata inflației”, a spus ea.

Referindu-se la remarca parlamentarului că rata de 7% la accizele pentru tutun nu este compatibilă cu directiva UE, ministra Sirețeanu a menționat că Acordul de Asociere din 2014 prevede, în mod expres, că această aliniere trebuie să fie făcută ținând cont de contextul regional.

Asta ar însemna că de fiecare dată când noi creștem accizele și să le aliniem, într-o formă sau alta, directiva UE sau ritmul de creștere trebuie să țină cont de ceea ce se întâmplă în regiune pe subiectul dat. Ucraina, înainte de război, în anul 2021, și-a aliniat accizele 100% la directivele UE. Ce s-a întâmplat în anul 2022? Prognoza pe venituri din accize era mai mică decât în 2021. Exact aceeași legitate s-a întâmplat și în Albania, care acum, dacă nu greșesc, 5 ani au făcut același exercițiu. Eu vreau să zic că noi trebuie să învățăm din greșelile vecinilor noștri și să încercăm să facem aceste politici pe care le facem noi cât mai echilibrate din punct de vedere al a situației pe care noi o avem. Anume de acesta noi și am încercat să mergem anul acesta cu această creștere de 7% pentru ca să vedem cum ea o să evolueze, noi tare sperăm să ne aducă aceste încasări de 7% pe care le vrem noi”, a spus Sirețeanu.

Răspunsul ministrei, însă, nu l-a satisfăcut pe președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie din Parlament.

„Doamna ministru, nu vă supărați, dar dvs. la ministerul Finanțelor nu aveți o analiză serioasă pe Curba lui Laffer, pe acciză. Depășește, cred că, acest obiect competențele ministerului Finanțelor, iar studiile pe care le citați sunt, probabil, făcute de industria tutunului și prezentate de MCAM anterior. Eu am mai auzit despre ele. Ele vin întotdeauna de la industria tutunului”, i-a reproșat el.

Dan Perciun a declarat că o rată înaltă a accizelor pentru produsele de tutun ține de două politici publice. Este vorba despre majorarea veniturilor, ceea ce, potrivit deputatului, s-a obținut anul trecut prin creșterea accizelor cu 25%. Iar al doilea aspect ține de faptul că o rată înaltă a accizelor pentru tutun va determina creșterea prețului la țigări și, respectiv, aceste vor fi cumpărate mai puțin.

„Cred că noi trebuie cel puțin să ne aliniem la nivelul Ucrainei când vorbim de accizele pe țigări. Și noi o să venim cu este modificări și o să le propunem. Și o să vă rugăm să țineți cont mai mult de părerea Organizației Mondiale a Sănătății, care la fel face estimări pe aceste aspecte, decât de studiile prezentate de industria tutunului”, a conchis Perciun.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: