Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi a comentat criticile care au apărut în adresa sa după declarațiile cu privire la UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană. Parlamentarul le consideră drept atacuri nejustificate, în spatele cărora ar fi agenți de influență ai Moscovei.
Nantoi a publicat pe 2 ianuarie un text pe pagina sa de Facebook, în care s-a referit la declarațiile pe care le-a făcut pe 23 decembrie, într-o emisiune televizată, cu privire la negocierile privind diferendul transnistrean și la Autonomia Găgăuză. Parlamentarul dă de înțeles că valul de critici care a urmat ar fi dirijat de Moscova.
„Nimic ieșit din comun – s-a discutat veșnicul subiect al ”Transnistriei”, a fost menționată și UTAG. Mai mult, în opinia mea, în comparație cu Anatol Șalaru, care era mai ”radical”, eu arătam destul de ”cumpătat”. Însă, ceea ce a urmat, demonstrează cum Kremlinul, în cadrul ”războiului hibrid”, inventează motive pentru a ataca guvernarea ”PAS””, a menționat Nantoi.
Parlamentarul s-a referit și la declarațiile ex-președintelui Igor Dodon, care a venit cu o reacție, declarând drept „inadmisibile și periculoase presiunile asupra Transnistriei și UTA Găgăuzia”. Declarațiile au fost făcute pentru presa rusă: „Igori Dodon ”vine cu opinia”, fiind prezentat drept ”om de stat” cumpătat și responsabil, acuzând guvernarea ”PAS” de radicalism distructiv, care poate duce la ”implicarea țării noastre într-un nou conflict armat, cu moartea oamenilor, distrugeri, refugiați””.
De asemenea, Nantnoi a menționat opinia bașcanului Irina Vlah: „Nu este uitată nici ”părerea Irinei Vlah”, care consideră că Maia Sandu este obligată să-l impună pe deputatul partidului de guvernare (adică pe mine) să-și ceară iertare în fața locuitorilor regiunii”.
Amintim că, în cadrul emisiunii respective, deputatul PAS Oazu Nantoi a declarat că autoritățile de la Chișinău nu trebuie să soluționeze conflictul transnistrian prin dialogul cu Tiraspolul: „Eu nu consider că așa zisul conflict transnistrian trebuie soluționat în baza dialogului cu Tiraspolul. Nu. Chișinăul împreună cu partenerii trebuie să elaboreze un plan de acțiuni și să-l pună pe masă. Cei care acceptă poate vor fi iertați, iar cei care nu – nu au decât să plece. Aici nu ne jucăm de-a negocierile, deoarece acest regim nu are drept la existență”.
Cu referire la statutul UTA Găgăuzia, Nantoi a declarat: „Actuala guvernare are o viziune foarte critică în ceea ce privește acest statut, care din nefericire este fixat și în Constituție. Dar, oricum PAS dispune de 63 de voturi, ceea ce este suficient pentru a introduce modificări în legea din 23 decembrie 1994, care a fost votată în Parlamentul Republicii Moldova cu privire la statutul juridic al acestei autonomii. Trebuie de mers pe direcția formulării foarte clare a competenților acestei autonomii”, a precizat Nantoi.
Contactată de NM, reprezentanta PAS Aurica Jardan a precizat că declarațiile lui Oazu Nantoi reprezintă opinia sa și nu au fost coordonate cu partidul.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!