captură foto

Năstase, critici dure față de „unii” consilieri municipali: „Pe umerii mei și ai Platformei DA ați ajuns în CMC”

Consilierul municipal Andrei Năstase a criticat acțiunile anumitor colegi din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC). În timpul unui discurs din ședința din 21 decembrie, acesta a avertizat că ar putea recurge la „solicitări penale” față de unii dintre ei.

Într-o luare de cuvânt, Andrei Năstase a criticat consilierii municipali care, în opinia sa, ar dezinforma societatea, fără a veni cu amendamente utile în perioada stabilită de lege pentru dezbateri. Politicianul nu a precizat la cine anume se referă.

„M-a deranjat personal, nu în calitate de consilier, ci de cetățean și locuitor al Chișinăului, având acest permanent circ de prost-gust, pe care ni l-au oferit câțiva consilieri. Nu foarte mulți. De când minoritățile ar trebui să decidă în orașul Chișinău, de ce acceptăm ca majoritățile să decidă la nivel central, dar nu acceptăm ca majoritatea să decidă la Chișinău?”, a argumentat Năstase.

Ulterior, Andrei Năstase s-a arătat deranjat de unul dintre consilieri, care mergea prin sala de ședințe în timpul discursului său. „Stimate domn, vă grăbiți undeva? De câte ori ați luat cuvântul, câte proiecte de decizii ați formulat în CMC? Niciunul. Iată de ce am să vă amintesc – pe umerii mei ați ajuns în CMC și a colegilor mei din Platforma DA”, i-a spus Năstase.

Fondatorul Platformei DA s-a adresat către partidele pro-europene: „Haideți să le demonstrăm chișinăuienilor că suntem mai buni decât socialiștii, să le demonstrăm că suntem mai buni decât Ion Ceban. Haideți să nu-l creștem în sondaje, la categoria „încrederea cetățenilor”. Vă îndemn pe cei care vă spuneți pro-români, pro-europeni: uitați-vă unde se duce vectorul european, exact ca pe timpul lui Plahotniuc. Ce faceți voi prin incompetența voastră, exact ca Plahotniuc. Opriți-vă! Dacă veți continua așa, voi veni într-o bună zi cu solicitări penale pe numele unora dintre voi. Ceea ce faceți se duce încet-încet către o zonă penală. Vă mulțumesc tuturor pentru votul din ședința trecută”.

Amintim că un sondaj publicat pe 20 decembrie de IDIS „Viitorul” arată că, îndemnați să numească personalitatea politică/politicianul din Republica Moldova în care au cea mai mare încredere, 17% din participanții la sondaj au răspuns Maia Sandu. Însă atunci când reprezentanții IDIS „Viitorul” au oferit variante de răspuns, datele arată rezultate diferite: în primarul capitalei Ion Ceban au încredere 44,9% dintre respondenți, iar în Maia Sandu – 37%. Interviurile au fost realizate față în față în perioada 4-15 decembrie 2021. Chestionarul a fost redactat în limbile română și rusă, iar eroarea maximală a cercetării este de +2.8%. În total, au fost intervievate 1055 de persoane adulte.

În cadrul ședinței CMC de săptămâna trecută, a fost adoptat în prima lectură bugetul municipiului Chișinău. Pentru adoptarea proiectului au votat 36 de consilieri municipali, majoritatea ai PSRM și ai Platformei DA.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: