Natalia Gavrilița, către Laura Codruța Kövesi: „Lupta împotriva corupției este în ADN-ul acestei guvernări”
Full Article 3 minutes read

Natalia Gavrilița, către Laura Codruța Kövesi: „Lupta împotriva corupției este în ADN-ul acestei guvernări”

Premierul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi. Părțile au vorbit despre evoluțiile procesului de reformare a justiției și perspectivele de colaborare a țării noastre cu Parchetul European. Oficialul străin a menționat că se observă dorința autorităților moldovenești de a produce o schimbare. La rândul ei, Gavrilița a menționat că lupta împotriva corupției este „în ADN-ul guvernării”. 

„Sunt aici pentru a vă transmite acest mesaj de susținere. Vedem clar că vă doriți o schimbare și, deși reformele durează, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”, a menționat procurorul-șef european.

În discuții, Gavrilița a menționat că prioritatea zero a Executivului rămâne a fi combaterea corupției. Prim-ministra a vorbit despre reforma procuraturii, a sistemului judiciar și adoptarea Legii pre-vetting.

„Din primele luni, am prioritizat reformarea sistemului justiției. Fără o reformă veritabilă nu ne vom putea integra în marea familie europeană și nici nu vom putea dezvolta țara. Suntem deschiși să colaborăm cu Parchetul European pentru a găsi împreună metode eficiente ca să facem schimbările rapid și cu impact, iar lupta împotriva corupției va rămâne înscrisă în ADN-ul acestei guvernări”, a spus Gavrilița.

La rândul său, potrivit unui comunicat al Guvernului, Laura Codruța Kövesi a apreciat efortul autorităților moldovenești pentru obținerea statutului de țară candidat la aderarea în UE.

„Sunt aici pentru a vă transmite acest mesaj de susținere. Vedem clar că vă doriți o schimbare și, deși reformele durează, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”, a menționat procurorul-șef european.

Părțile au mai discutat despre cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE. În acest sens, urmează a fi semnat un acord de cooperare, care va facilita schimbul de informații strategice dintre EPPO și Procuratura Generală, dar și extrădarea persoanelor anunțate în căutare.

De menționat că tot astăzi, procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi a avut o întrevedere cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu.

Procurorul-șef european urmează să aibă întrevederi cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, reprezentanți ai Procuraturii Generale, procurori anticorupție și combatere a crimei organizate, precum și cu societatea civilă.

După întâlnirea cu ministrul Justiției, Laura Codruța Kövesi va susține o conferință de presă comună cu Sergiu Litvinenco, la Reședința de Stat, pe 12 iulie, la ora 16:25. NewsMaker va difuza LIVE evenimentul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: