gov.md

Natalia Gavrilița, la Berlin, despre criza refugiaților: „Este o provocare fără precedent pentru Republica Moldova”

Premierul Natalia Gavrilița se află într-o vizită oficială la Berlin. Oficialul moldovean s-a văzut deja cu Nancy Faeser, Ministrul Federal al Afacerilor Interne. Totodată, Gavrilița a participat la masa rotundă organizată de Fundația Konrad Adenauer (KAS). Prim-ministra a menționat că în contextul războiului din Ucraina, în prezent, eforturile autorităților de la Chișinău sunt orientate spre gestionarea crizei refugiaților.

În cadrul întrevederii cu Nancy Faeser, ministrul Federal al Afacerilor Interne, Natalia Gavrilița a fost însoțită de ministra Afacerilor Interne Ana Revenco.

Subiectul central al discuțiilor a vizat situația regională generată de războiul din Ucraina și consecințele apărute pentru Republica Moldova. Oficialii au menționat că securitatea regională este grav afectată – potrivit unui comunicat al Guvernului moldovean.

Discuțiile au vizat și acțiunile ce trebuiesc întreprinse pentru a crește reziliența Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice și dezinformării.

În contextul crizei umanitare provocate în regiune, oficialii au discutat modalitățile de cooperare între Moldova și Germania cu privire la fortificarea capacităților instituționale ale structurilor de ordine.

„Avem nevoie de consolidarea funcționalității MAI-ului astfel ca fie asigurată ordinea publică și combaterea trecerilor frauduloase la frontiera moldo-ucraineană. În acest sens, salutăm semnarea acordului între Moldova și Uniunea Europeană privind cooperarea în domeniul gestionării frontierelor între polițiștii de frontieră moldoveni, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex)”, a spus Gavrilița.

Prim-ministra a participat și la masa rotundă organizată la Berlin de Fundația Konrad Adenauer. Prim-ministra a menționat că în contextul războiului din Ucraina, în prezent, eforturile autorităților de la Chișinău sunt orientate spre gestionarea crizei refugiaților.

„Este o provocare fără precedent pentru Republica Moldova, dar în ciuda resurselor noastre limitate, grație mobilizării societății, a instituțiilor de stat, oamenilor de afaceri, ONG-uri și partenerilor externi, am reușit să le oferim refugiaților condiții decente. Avem nevoie în continuare de mecanisme de ajutor rapide și flexibile, inclusiv sub formă de sprijin bugetar suplimentar și granturi pentru a menține stabilitatea politică, economică și socială”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministra a vorbit despre consecințele conflictului militar asupra mai multor domenii importante, referindu-se la întreruperea lanțurilor de aprovizionare, amenințările hibride și, mai ales, creșterea prețurilor. În mod special, Natalia Gavrilița a accentuat criza din sectorul energetic, subliniind că Republica Moldova are nevoie de o revizuire urgentă a politicii energetice existente și de investiții semnificative pentru diversificarea surselor.

De menționat că în perioada 4 – 7 aprilie curent, premierul Natalia Gavrilița se află într-o vizită oficială la Berlin, cu ocazia desfășurării Conferinței donatorilor „Moldova Support Platform”. Evenimentul va fi organizat pe data de 5 aprilie, în scopul intensificării sprijinului internațional și al Uniunii Europene pentru țara noastră.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: