NATO cere Rusiei să își retragă forțele militare din stânga Nistrului

Alianța Nord-Atlantică îi cere Federației Ruse să își retragă trupele militare staționate ilegal în regiunea transnistreană, fără acordul Republicii Moldova. Cererea a fost inclusă într-o declarație comună semnată de aliații NATO, după reuniunea din 11 iulie, de la Vilnius. NATO și-a reiterat, astfel, din nou, „sprijinul deplin” pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

„Suntem fermi în sprijinul nostru pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și cursul politicii externe fără interferențe externe și respectăm pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei”, anunță NATO.

Aliații au salutat eforturile Republicii Moldova de a promova reformele democratice și și-au manifestat angajamentul de a sprijini țara noastră pe măsură ce avansează pe calea de integrare europeană.

„NATO va continua să ofere asistență practică prin pachetul îmbunătățit de consolidare a capacităților de apărare, în timp ce Moldova lucrează pentru a-și consolida capacitățile de securitate și apărare și pentru a-și moderniza forțele armate”, se mai arată în declarația emisă de NATO.

Menționăm că, în prezent, în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova staționează, fără acceptul Chișinăului, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care numără în jur de 2500 de militari ruși. Chişinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, însă Moscova și administrația de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru.

La scurt timp de la alegerea sa în calitate de președinte al țării, Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă GOTR din regiunea transnistreană, iar „misiunea de pace” rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE şi ONU. Și Alianța Nord-Atlantică i-a cerut, anterior, în repetate rânduri, Rusiei, să își retragă trupele din stânga Nistrului. Cererile, însă, așa și au rămasă fără un răspuns. Între timp, însă, așa-zisele autorități de la Tiraspol au solicitat, în repetate rânduri, o creștere a numărului de forțe ruse de „menținere a păcii”, inclusiv prin recrutarea de personal militar din rândul cetățenilor Federației Ruse, cu reședința permanentă în Transnistria.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: