NATO oferă Moldovei un pachet de asistență non-letală. Geoană: „Este un parteneriat la solicitarea Chișinăului”
Full Article 4 minutes read

NATO oferă Moldovei un pachet de asistență non-letală. Geoană: „Este un parteneriat la solicitarea Chișinăului”

NATO oferă Republicii Moldova un pachet de asistență non-letală. Decizia a fost luată la reuniunea miniștrilor Apărării ai statelor membre NATO, desfășurată la Bruxelles. Potrivit secretarului adjunct al Alianței Nord-Atlantice Mircea Geoană, pachetul de asistență este un răspuns la solicitarea Chișinăului și vine să ajute Republica Moldova să facă față provocărilor războiului hibrid. 

Secretarul adjunct NATO spune că pachetul de asistență este oferit în contextul crizei de securitate din regiune și a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Republicii Moldova.

Mircea Geoană declară că sprijinul întregului bloc NATO este unul non-letal, însă fiecare stat membru NATO poate oferi Republicii Moldova și ajutor de natură militară.

„Folosirea de către Rusia a arsenalului de instrumente din sfera războiului hibrid, la solicitarea Chișinăului, primește un răspuns din partea noastră. Miniștrii au aprobat un pachet de colaborare cu Republica Moldova pe tot ce înseamnă asistență non-letală. Nimic altceva decât sprijin pe reziliență, sprijin pe comunicații, sprijin împotriva dezinformării. De asemenea, pe plan bilateral Guvernul de la Chișinău și președintele Maia Sandu au transmis solicitări de sprijin de natură militară, acest lucru nu se face prin NATO, NATO este un facilitator și mă bucur că Marea Britanie, Germania, România au răspuns acestui apel”, a spus Geoană, la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, relatează IPN.

Mircea Geoană a accentuat că sprijinul oferit vine după ce au existat solicitări din partea Chișinăului în acest sens. Potrivit înaltului oficial NATO, asistența non-letală prevede aspecte de securitate cibernetică și instruire pentru angajați.

„Este un parteneriat pe care îl facem la solicitarea Republicii Moldova. Noi nu am impus nimic, dimpotrivă, am fost foarte receptivi pentru a aproba și finanța aceste solicitări. Reziliența în zona cibernetică este foarte importantă, e vorba și de zona de educație și pregătire. NATO are un program vechi pe care îl vom continua, e vorba de programul Building Integrity, lucrăm cu angajații din sistemul guvernamental pentru a avea capacitatea de a lucra cu proiecte complexe, pentru a fi siguri că există transparență, iar tentația corupției nu există”, a spus Geoană.

Potrivit acestuia, „e vorba de o combinație de lucruri concrete de natură securitară și aspecte de natură instituțională”.

***

Recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni. Prin urmare, reprezentanții Serviciului au menționat că au identificat mai multe activități care ar avea ca scop „subminarea statului Republicii Moldova”.

Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a spus că „declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova a fost confirmată de instituțiile noastre”. Ea a mai declarat că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu. Șefa statului a menționat că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.

Potrivit Maiei Sandu, scopul acestor acțiuni „este schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.

După ce Maia Sandu a anunțat că în Moldova s-ar pregăti destabilizări, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a chemat toate partidele din țară la protest.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: