Navalnîi, condamnat la încă 9 ani de închisoare, pentru deturnare de fonduri și lipsă de respect față de judecător

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost condamnat la 9 ani de închisoare, în închisoare de maximă securitate, într-un nou dosar, în care este acuzat de escrocherie și lipsă de respect față de judecător. De asemenea, politicianul care deja este în închisoare de mai bine de un an, va trebui să achite o amendă de 1,2 mln ruble (circa 10,3 mii euro). Hotărârea a fost pronunțată pe 22 martie.

Procuratura a solicitat ca Navalnîi să fie condamnat la 13 ani de închisoare și la amendă de 1,2 mln ruble.

Dosarul a fost inițiat la sfârșitul anului 2020. Navalnîi este acuzat că a cheltuit în propriul interes 356 din 588 mln de ruble, transferate în diferite fonduri, inclusiv în Fondul pentru Lupta cu Corupția. Acuzația de lipsă de respect față de judecător a apărut pe parcurs, după ce politicianul a fost învinuit că a calomniat un veteran de război. Noul dosar a fost inițiat la sfârșitul lunii mai 2021. Ulterior, dosarele au fost comasate.

În timpul audierilor, unul dintre martorii acuzării – fostul angajat al Fondului de Luptă cu Corupția Feodor Gorojanko a refuzat să depună mărturie împotriva lui Navalnîi și a calificat procesul drept „absurd și regizat”. Ulterior, acesta a plecat din Rusia.

***

La câteva săptămâni după ce s-a întors din convalescența sa din Germania, în ianuarie 2021, Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei eliberări condiționate anterioare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Indemnizații lunare de 3 mii de lei pentru tinerii care se angajează în Moldova: domeniile susținute de stat

Tinerii de până la 35 de ani care se angajează pentru prima dată cu normă întreagă în industrii de importanță strategică ar putea beneficia de o indemnizație lunară neimpozabilă de 3.000 de lei, timp de până la 12 luni. Măsura face parte din noul Program național lansat astăzi de Guvern, care are drept scop stimularea angajării în sectoare-cheie ale economiei și integrarea profesională a tinerilor.

„Este vorba despre o indemnizație neimpozabilă, suplimentară la salariu. Este o măsură menită să stimuleze angajarea tinerilor, să-i rețină aici în țară și, în același timp, să încurajeze angajatorii să angajeze tineri la începutul carierei să acumuleze experiența necesară și să devină pe viitor cât mai productivi”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Sprijinul financiar va fi acordat tinerilor sub 35 de ani, angajați în domenii considerate esențiale pentru dezvoltarea economică a țării, precum industria electronică, farmaceutică, chimică, constructoare de mașini, textilă, alimentară, a materialelor de construcții și industriile creative.

Programul se va derula integral în format digital, prin platformele guvernamentale EVO, MConnect, MPass și MPay, pentru a asigura un proces simplu, eficient și transparent.

Pentru ultimele două trimestre din 2025, impactul bugetar estimat este de aproximativ 58,5 milioane lei, iar pe termen mediu (2027–2030), programul va fi extins la 9.000 de beneficiari anual, generând un randament economic estimat de 1,7 lei venituri suplimentare pentru fiecare leu investit.

Programul vizează, printre altele, domenii precum producția de energie, IT-ul și ingineria.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: